Održana vanredna sjednica Izvršnog odbora vijeća

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas je održana vanredna sjednica Izvršnog odbora Vijeća na kojoj je, na osnovu čl. 15. st. 1. tač. 3. Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina Republike Srbije i čl. 16. Statuta Bošnjačkog nacionalnog Vijeća,donijeta odluka kojom se utvrđuju obrazovno-odgojne ustanove koje su od posebnog značaja za obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Obrazovno-odgojne ustanove koje su proglašene od posebnog značaja na današnjoj sjednici:

 1. Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Novom Pazaru
 2. Osnovna škola „Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru
 3. Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Pazaru
 4. Osnovna škola „Desanka Maksimović“ u Novom Pazaru
 5. Osnovna škola „Aleksa Đilas Bećo“ u Tutinu
 6. Osnovna škola „Aleksa Šantić“ u Tutinu
 7. Osnovna škola „Vladimir Perić Valter“ u Prijepolju
 8. Osnovna škola „Svetozar Marković“, Brodarevo u Prijepolju

Bošnjačko nacionalno vijeće će uputiti prijedloge direktorima ovih obrazovno-odgojnih ustanova  i Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja za promjenu naziva ovih osnovnih škola, i to:

 1. OŠ „Vuk Karadžić“ u OŠ „Muhamed Hevaji Uskufija“
 2. OŠ „Stefan Nemanja“ u OŠ „Nazif ef. Šušević“
 3. OŠ  „Jovan Jovanović Zmaj“ u  OŠ „Ahmed Ali Gurbi“
 4. OŠ „Desanka Maksimović“ u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“
 5. OŠ „Aleksa Đilas Bećo“ u OŠ „Ferhad-beg Draga“
 6. OŠ „Aleksa Šantić“ u OŠ „Kadija Gluhavički“
 7. OŠ „Vladimir Perić Valter“ u OŠ „Murat ef Šećeragić“
 8. OŠ  „Svetozar Marković“ u  OŠ „Dr Rifar Ramović“

Na sjednici su pozdravljene preporuke  Zaštitnika građana i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti koji su dali mišljenje i preporuke za otklanjanje propusta u radu Ministarstva prosvjete i nekih obrazovno-odgojnih ustanova, prisutni su se upoznali sa Rezolucijom Savjeta Evrope o pravima nacionalnih manjina, od 9. aprila 2014. godine. Također, utvrđene su osnove programa rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća 2014-2020.

Koordinatori za obrazovanje Amel Kurbegović i Džemail Halilagić obavijestili su prisutne o toku sprovođenja ankete roditelja  učenika bošnjačke nacionalnosti koji će u školskoj 2014/2015. godini pohađati nastavu u prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole u općinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević predložio je Muhedina Fijuljanina za predsjednika Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Mevludu Melajac za potpredsjednika Vijeća, Elijasa Rebronju za šefa Resora za obrazovanje i Emira Fetahovića za šefa Resora za službenu upotrebu jezika i pisma.

Na prijedlog predsjednika Vijeća Esada Džudževića izvršit će se, ovih dana, izmjena i dopuna resornih Odbora vijeća, kao i rekonstrukcija drugih tijela BNV.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević rekao je da će Bošnjačka lista kao nestranačko udruženje građana  učestvati na predstojećim  izborima za Nacionalne savjete nacionalnih manjina koji se očekuju do kraja 2014. godine. Bošnjačku listu će sačinjavati stručne i istaknute ličnostimi u oblasti  obrazovanja, kulture, informisanja i bosanskoga jezika i pisma. Također je zaključeno da će Bošnjačka lista zatražiti podršku  bošnjačkih političkih stranaka i nevladinih organizacija koji se bave i imaju rezultate u oblasti ostvarivanja prava Bošnjaka u Republici Srbiji.

Sjednici su, pored predsjednika Vijeća Esada Džudževića, prisustvovali Muhedin Fijljanin, Mevluda Melajac, Redžep Škrijelj, Mustafa Baltić, Elijas Rebronja, Amel Kurbegović, Džemail Halilagić, Samer Jusović i Aida Smajović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.