ODRŽANE JAVNE KONSULTACIJE O NACRTU ZAKONA O NACIONALNIM SAVJETIMA U NOVOM PAZARU

Nakon Novog Sada, juče su u Novom Pazaru održane Javane konsulatacije o tekstu radne verzije Nacrta zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, u organizaciji  Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave uz podršku Misije OEBS-a na kojim su učestvovali predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća,  lokane samuouprave, brojni predstavnici škola i nevladinog sektora.

Svi učesnici u diskusiji dali pokazali ocijenili su da ovakav Nacrt zakona smanjuje stepen dostignutih prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji i dali svoje prijedloge kako bi se ispravili brojni nedostaci ovog Nacrta zakona. Posebno istaknuta zabrinutost što ovakav prijedlog Nacrta pokazuje trend umanjivanja stečenih prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Predstavnik BNV-a Ahmedin Škrijelj, koji je bio član Radne grupe za izradu Nacrta zakona izrazio je svoje neslaganje sa tekstom radne verzije Nacrta jer njegovi prijedlozi nisu uvaženi. On je između ostalog istakao Institut samouprave nacionalnih manjina ovim Nacrtom zakona je obesmišljen jer ima niz nedostataka i problematičnih rješenja.

Ovaj prijedlog ne daje ni jedno rješenje problema sa kojima su se u dosadašnjem radu suočavali nacionalni saveti nacionalnih manjina, niti na bilo koji način doprinosi njihovom pravilnom ustrojstvu, niti njihovom efikasnom i djelotvornom radu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.