Ogledna nastava na bosanskom jeziku počinje u februaru

Pilot projekat obrazovanja na bosanskom jeziku u 12 škola u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju, startovaće 21. februara na Međunarodni dan maternjeg jezika, izjavio je juče na konferenciji za novinare rekao Esad Džudžević, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Mi smo zadnji manjinski narod u Srbiji koji ostvaruje pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku koje je garantovano Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima”, ocijenio je Džudžević i dodao da su partneri BNV – Ministarstvo prosvjete, vaspitno-obrazovne ustanove, izdavačke kuće i lokalne samouprave u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi.

Predsjednik BNV je rekao da Ministarstvo prosvjete do kraja ovog mjeseca treba da objavi nastavne programe, plan udžbenika i uputstvo o realizaciji programa ogledne nastave na bosanskom jeziku.

Izdavačke kuće, Zavod za izradu udžbenika, Klett, BIGZ i Kreativni centar, koje su konkurisale kod nadležnog ministarstva sa planom udžbenika za obrazovanje na bosanskom jeziku treba da raspišu konkurse za autore.

Vaspitno-obrazovne ustanove u ove četiri opštine u aprilu će anketirati roditelje i učenike na kojem jeziku žele da slušaju nastavu – na srpskom ili bosanskom. I lokalnim samoupravama je zadatak da do kraja januara usvoje akte o mrežama predškolskih ustanova i osnovnih škola kao jezik nastave pored srpskog uvedu i bosanski jezik.

“Ogledna nastava trajaće 30 radnih dana i nakon toga ćemo analizirati rezultate kako bi 1. septembra počela nastava na bosanskom jeziku na kompetentan način”, naglasio je predsjednik Džudžević i dodao da za bošnjačku djecu školska godina neće počinjati 1. septembra već 29. avgusta “i u tome je simbolika jer je na taj dan 1189. godine potpisana povelja Kulina-bana”.

Naredne školske godine nastava na bosanskom jeziku odvijaće se u 43 vaspitno-obrazovne ustanove u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju, u četiri predškolske ustanove, četiri gimnazije i 35 osnovnih škola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.