Okrugli sto „Sjenička konferencija 1917-2017.“

U okviru programa obilježavanja sto godina od Sjeničke konferencije i usvajanja Sjeničke rezolucije Bošnjačko nacionalno vijeće je u Novom Pazaru organizovalo okrugli sto na temu Sjenička konferencija 1917-2017. – Društveno-politički, pravni  i historijski značaj Sjeničke konferencije sto godina poslije.

Učesnici okruglog stola bili su prof.dr. Redžep Škrijelj, prof. dr. Harun Hadžić, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Izet Šabotić, prof. Ismet Azizi, prof. dr. Šefket Krcić, prof. dr. Selim Šaćirović, mr. Esad Rahić, prof. dr. Hivzo Gološ, dr. Mensur Zukorlić. Učešće na okruglom stolu ispred BNV-a su uzeli prof. Vasvija Gusinac i prof. dr. Hasim Mekić a skupu su prisustvovali i mr. Mirza Ćehajić, prof. Ali Daci, Fatih Hadzić Davut Nuriler.

Organizator okruglog stola bio je prof.dr. Redžep Škrijelj a moderator mr. Hasna Zilkić.

Polazeći od historijskog i kulturološkoga značaja „Sjeničke konferencije“ za Bošnjake Sandžaka, Bošnjačko nacionalno vijeće je donijelo odluku o proglašenju 2017. godine Godinom Sjeničke konferencije i proglašenju 13. i 14. avgusta za dane od posebnog značaja za Bošnjake.

Na konferenciji u Sjenici, održanoj 13. i 14. avgusta 1917. godine, donijeta je Sjenička rezolucija, dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Značaj Sjeničke konferencije se ogleda u tome što je u njoj jasno i nedvosmisleno izraženo raspoloženje bošnjačkog naroda o pitanju uređenja Sandžaka, ali i u pogledu rješavanja pitanja Bošnjaka u tom periodu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.