OMOGUĆITI BOŠNJACIMA OSTVARIVANJE USTAVOM ZAGARANTOVANIH PRAVA

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, potpredsjednik, Bajro Gegić narodni poslanik i Ahmedin Škrijelj savjetnik predsjednika, sastala se sa Zaštitnikom građana, u ponedeljak, 05. februara i razgovarali o otklanjanju problema u procesu obezbjeđivanja svih nedostajućih udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku.

U procesu odobravanja udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku, pojedini predstavnici srpskih prosvjetnih institucija i tijela, bez ikakvog prava, osporavaju i onemogućavaju Bošnjake u ostvarivanju ustavom garantovanih prava.

Na sastanku je usaglašeno da Zaštitnik građana na osnovu svojih ovlašćenja posreduje, kako bi Ministarstvo prosvjete odobrilo nedostajuće udžbenike uvažavajući temeljna identitetska pitanja Bošnjaka, te kako bi Bošnjaci u punom kapacitetu mogli da ostvare svoje ustavom garantovano pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku.

Imajući u vidu da Bošnjaci u Sandžaku nemaju državu koja se legitimisala kao država zaštitnica, Bošnjačko nacionalno vijeće instituciju zaštitnika građana, sa punim pravom vidi, kao institucijom zaštitnicom koja će otkloniti prepreke i pomoći efikasnom ostvarenju prava Bošnjaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.