OSMACI U SANDŽAKU DANAS POLAŽU ZAVRŠNI ISPIT IZ BOSANSKOG JEZIKA

Učenici u nastavi na bosanskom jeziku koji su završili osmi razred danas su započeli polaganje završnog ispita i to testovima iz bosanskog jezika.

Ovo je prvi put da svršeni osmaci polažu test iz bosanskog jezika na svom završnom ispitu koji se sprovodi od 14. do 16. juna.

Za potrebe polaganja završnog ispita na bosanskom jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće je u prethodnom periodu i to u saradnji sa republičkim Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i odgoja pripremilo zbirke zadataka kao i same testove.

Završni ispit, poznatiji i kao mala matura se nastavlja sutra polaganjem testova iz matematike te preksutra rješavanjem kombinovanog testa, s pitanjima iz pet predmeta – biologije, geografije, historije, fizike i hemije.

Preliminarni rezultati ispita biće objavljeni 18. juna, a konačni 23. juna. Raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula nakon čega slijedi upis učenika u srednje škole 4. i 5. jula.

Osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku ove godine završava 1.568 učenika, a devet srednjih škola u Sandžaku je svojim planovima upisa za narednu školsku godinu predvidjelo odjeljenja na bosanskom jeziku.

U školskoj 2017/2018. godini nastavu na bosanskom jeziku je pohađalo 14 545 predškolaca i učenika osnovnih i srednjih škola, što je ukupno iznosilo 86% djece školskog uzrasta u Sandžaku koja su  bošnjačke nacionalnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.