Otkrivena tabla dr. Ejupu Mušoviću

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća i opštine Tutin, u Suhodolu je svečano otkrivena tabla na kući u kojoj je rođen dr. Ejup Mušović, kao i tabla ulice, koja će se zvati po imenu ovog znamenitog Bošnjaka.

Ovaj velikan bio je osnivač i direktor Zavičajnog muzeja u Novom Pazaru, pokretač i prvi urednik Novopazarskog zbornika, te jedan od najuglednijih bošnjačkih intelektualaca u drugoj polovini 20.stoljeća. Ovom značajnom događaju, pored najbliže porodice, prisustvovali su i predstavnici opštine Tutin i brojni poštovaoci lika i djela dr. Ejupa Mušovića.

Tablu sa imenom dr. Ejupa Mušovića, na kući u kojoj je rođen ovaj znameniti bošnjački, intelektualac, otkrili su njegova supruga Zubejda, sin Sead i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžuvić.

“Posebno sam dirnuta ovim gestom, koji je napravilo Bošnjačko nacionalnog vijeće, kao i vama koji ste došli u ovolikom broju. Ejup je voleo svoj narod, voleo posebno ovaj kraj i poštovao sve! Ponosna sam na ovo što ste učinili za njega, te na ovaj način uveličali sve što je Ejup postigao za ovaj narod”, rekla je supruga dr. Ejupa Mušovića, boreći se sa emocijama i suzama u očima koje su izazvali ovaj za cijelu porodicu dirljiv i poeban trenutak.

“Čuvanje sjećanja na znamenite ličnosti i velikane predstavlja amanet i zahvalnost za sve što su učinili za svoj narod. I dr. Ejup Mušović jedan je od najistaknutijih bošnjačkih ličnosti koji je mnogo učionio za ovaj kraj i svoj narod. Jedan je dr. Ejup Mušović. Mi nećemo praviti razliku između ovih istaknutih ličnosti, jer je svaki na svoj način obilježio određeni period bošnjačke historije“, istakao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžević.

Džudžević je poručio da bez obzira na zamerke svojih sunarodnika, koji su se oglasili povodom postavljanja table Aćif-efendiji, da će to Vijeće nastaviti sa planiranim aktivnostima i biće na adekvatan način uzdignute i sačuvane od zaborava sve znamenite bošnjačke ličnosti, koje su obeležile određene periode u historiji Bošnjaka, bilo da su borci, pisci, historičari ili novinari.

U rodnom domu dr. Ejupa Mušovića od 62. godine živi porodica Alibašić, ali će ulica, koja od danas  nosi ime ovog bošnjačkog velikana, ostati kao svojevrstan svjedok da je odavde potekao jedan od pionira u istraživanju kulturno historijskog naslijeđaa Sandžaka, osnivač i direktor Zavičajnog muzeja u Novom Pazaru, pokretač i prvi urednik Novopazarskog zbornika, te jedan od najuglednijih bošnjačkih intelektualaca u drugoj polovini 20. stoljeća.

Ovom značajnom dogadjaju, pored porodice i predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i oštine Tutin, prisustvovali su i brojni poštovaoci lika i dela ovog istaknutog bošnjačkog intelektualca.

(RTV)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.