Otkrivena tabla Muratu ef. Šećaragiću

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća su danas u Prijepolju svečano otkrili tablu ispred kuće u kojoj je živeo Murat ef. Šećeragić.

Murat ef. Šećeragić je bio šerijatski sudija, muftija, zamjenik reis-ul-uleme IZ, prvi potpredsjednik Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka, narodni poslanik u više saziva skupštine Srbije i Jugoslavije i jedan od najuglednijih sandžačkih Bošnjaka u XX veku.

Tablu su otkrili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević i potomak Murata  ef. Šećeragića, Haris Šećeragić, koji je bio vidno uzbuđen ovim činom.

“Imali smo počast da otkrivanjem ploče na njegovoj kući, odamo počast Muratu ef. Šećeragiću. To je ličnost koja je sjedinjavala multikulturalnu tradiciju s kojom se mi vrlo često i vrlo rado ponosimo. On je bio veliki Bošnjak, jedan, rekao bih, veliki Jugosloven za ono vreme u kojem je on djelovao kao muftija, kao zamenik reisul-uleme, poslanika u više saziva. Mi smatramo da je on mjera stvari za onu tradiciju koja važi i sa kojom se mi sa pravom ponosimo, a to je jedno međusobno poštovanje Bošnjaka i Srba na ovim prostorima. Mi želimo da tu tradiciju, bez obzira na sve kritike, na svu kampanju koju upućujemo na adresu Republike Srbije i drugih međunarodnih institucija, sačuvamo i uzdignemo”, izjavio je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević.

“Sjećam ga se i ako sam bio mali. Dolazio je iz Sarajeva na godišnji odmor, jer je jako volio Prijepolje. Pamtimo ga kao gospodina veoma jakog autoriteta, veoma velikog iskustva. Teško je o njemu reći u samo jednoj izjavi”, rekao je o Muratu ef. Šećeragiću njegov potomak Haris Šećeragić.

Skupu su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti, zamjenik predsjednika opštine, Dobro Lazarevići zamjenik predsjednika Skupštine opštine Ibro Fazlić, kao i pojedini članovi opštinskog vijeća.

“Lokalna samouprava je jednim dijelom dosta radila na priznavanju Bosanskog jezika, uvođenja latiničnog, bosanskog pisma i svega ostalog, ali nedovoljno. Mi moramo sami da se uključimo što više kao pripadnici Bošnjačkog naroda, da bi ta svoja prava unapredil, ostvarili i poboljšali u ovim uslovima u kojim živimo”, kaže Ibro Fazlić, zamjenik predsjednika Skupštine opštine Prijepolje.

Bošnjačko nacionalno vijeće namerava da, u toku 2012. godine, koja je proglašena godinom bošnjačkog kulturnog nasleđa u Srbiji, postavi još 17 tabli na kućama i objektima u kojim su živjele i djelovale znamenite ličnosti iz bošnjačke istorije.

(RTV/foto: Muhamed Hašimbegović)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.