Otkrivena tabla u spomen na Aćifa Hadžiahmetovića

U centru Novog Pazara sinoć je postavljena tabla sa imenom i likom Aćifa Hadžiahmetovića, lidera Džemijeta, narodnog poslanika u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, predsjednika i organizatora odbrane Novog Pazara za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Svečanost koju je sinoć organizovalo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) održana je u pješačkoj zoni u centru Novog Pazara, a pored predstavnika BNV-a ceremoniji su prisustvovali i predstavnici organa lokalne samouprave, muftija sandžački Islamske zajednice Srbije (IZS) Hasib Suljević i ministar u vladi Srbije i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Spomen tabla je postavljena na mjestu gdje je nekada bila kuća Hadžiahmetovića.

Nakon intoniranja himne Bošnjaka u Srbiji “Ja sin sam tvoj”, tablu su otkrili predsjednik BNV-a Esad Džudžević i dogradonačelnik Novog Pazara Ahmedin Škrijelj.

Obraćajući se ovim povodom predsjednik BNV-a u tehničkom mandatu Esad Džudžević je rekao da je postavljanje spomen table Hadžiahmetoviću dio duga koji se vraća ovom bošnjačkom velikanu i pisanoj historiji koja počinje od Kulina Bana.

“Postavljanjem ovih 20 tablih u 11 sandžačkih opština od Plava i Gusinja do Novog Pazara želimo da od slijedeće godine uspostavimo jednu kulturno-turističku manifestaciju “Stazama znamenitih Bošnjaka” u kojoj će učestvovati ne samo omladina Sandžaka, Srbije, Bosne i Hercegovine, Turske nego mnnogi uzrasti srednjoškolaca i studenat”, rekao je Džudžević i naglasio da se stvaraju uslovi da se Sandžak pretvori u jedno mjesto gdje se su se stoljećima susretale bošnjačka i islamska i srpsko-crnogorska, odnosno pravoslavno-kršćanska kultura i način života.

Džudžević je, nazivajući to kao obavezu onih koji se bave javnim životom, takođe u centru Novog Pazara, najavio postavljanje “zavjetne table” i obnovu Gazi Isa Begove džamije porušene 1936. godine.

Nakon postavljenja table značaj broj građana i prolaznika fotografisao se pored ovog obilježja.

Kako je navedeno na skupu, Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan je od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svjetska rata. Rođen je u Novom Pazaru, 1887. godine.

Osnovnu školu i ruždiju završio je u Novom Pazaru, a u periodu od 1913. do 1920. godine školuje se u Istanbulu i na turskoj Vojnoj akademiji u Bitolju, poznatoj po tome što je na njoj studirao i osnivač Republike Turske Kemal Ataturk. Nakon završetka studija stiče zvanje kapetana i 1920. godine vraća se u Novi Pazar.

U to vrijeme, nakon osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), i na prostoru Sandžaka dolazi do političkog organizovanja Bošnjaka, osnivanjem ogranka jedne od tada vodećih bošnjačkih stranaka na prostorima bivše Jugoslavije, Džemijet. U uže rukovodstvo te stranke u Novom Pazaru izabrani su tada vodeći novopazarski trgovci i rentijeri Ćamil-beg Ejubegović, Mehmedalija Osmanbegović, Šahsuvar-beg Čavić, Alaga Kiljerdžić, Ejub Ljajić i Ahmet Daca, a za generalnog sekretara Aćif Hadžiahmetović.

Zbog neslaganja i odbijanja saradnje sa tadašnjim režimom, Džemijet je u međuvremenu, 1924. godine, zabranjen.

Kao jedna od vodećih ličnosti novopazarskog kraja, Aćif Hadžiahmetović će, u periodu do početka Drugog svjetskog rata, biti na raznim položajima: poslanik u Skupštini Kraljevine SHS i Jugoslavije, sreski načelnik, član Vakufske direkcije i Vakufsko-mearifskog sabora u Skoplju.

U prvim ratnim godinama područje Sandžaka ponovo će naći u sferi interesovanja različitih političkih grupacija i pod uticajem raznih ideoloških koncepcija. Novi Pazar, kao centar regije, već na početku tog rata, u nekoliko navrata će biti na meti četničkih napada, što će dovesti do samoorganizovanja lokalnih prvaka i formiranja Odbora za odbranu grada, na čijem čelu će se naći Aćif Hadžiahmetović.

U odlučujućim borbama sa četničkim jedinicama, koje su, u periodu od 4. oktobra do 7. decembra 1941. godine, izvršile tri napada na Novi Pazar, Hadžiahmetovićeve snage izvojevale su pobjedu i odbile napade.

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2011. godine kod Višeg suda pokrenulo postupak za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića koji se u Srbiji zvanično vodi kao narodni neprijateljm i taj sudski postupak još nije okončan.

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2012. godinu proglasila “Godinom bošnjačkog kulturnog nasljeđa” u Srbiji i tim povodom postavilo table na kućama i objektima u kojim su živjele i djelovale znamenite ličnosti iz bošnjačke historije.

(Anadolija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.