OTVORENA LIKOVNA KOLONIJA „SJENICA 2017“ I U PRIJEPOLJU

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u petak 9. februara 2018. otvorena je izložba slika sa Likovne kolonije „Sjenica 2017“, u galeriji Muzeja u Prijepolju kojoj je prisustvovao veći broj građana Prijepolja iz kulturnog i javnog života. Likovna kolonija će trajati do 20. februara. Učesnici kolonije su akademski umjetnici: mr. Medžid Fakić, dr. Amra Hodžić Jejna, Maida Baždar Crnovršanin, Rizo Toković, mr. Ibrahim Kurpejović, Belis Pojatić, Muriz Čoković, mr. Nikolija Mijailović, Rešad Prtinac i Hidajet Masličić.

Likovna kolonija „Sjenica 2017“ je dio kulturnih manifestacija koje Bošnjačko nacionalno vijeće organizuje povodom obilježavanja sto godina od Sjeničke konferencije, koja je održana 13. i 14. avgusta, 1917. godine. Vijeće je 2017. godinu proglasilo godinom Sjeničke konferencije, a 13. i 14. avgust za dane od posebnog značaja.

U svojstvu domaćina posjetioce izložbe pozdravio je Mehmed Brničanin, predsednik UO Muzeja u Prijepolju i mr. Medžid Fakić, u ime selektor Likovne lolonije „Sjenica 2017“, u svom govoru mr. Fakić je istakao da je cilј i zadatak ove Kolonije da baštini, prije svega, kulturu Bošnjaka sa ovih prostora ali i svih drugih koji tu žive i stvaraju“, istakao je mr. Medžid Fakić na otvaranju ove kolonije.

Bošnjačko nacionalno vijeće je planiralo da sa ovom kolonijom, u saradnji sa opštinama i galerijama iz Sandžaka, obiđe sve opštine Sandžaka. Do sada je ova likovna kolonija bila izložena u Tutinu, Sjenici, Priboju, a naredna je planirana u Pljevljima 20. februara.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.