Otvoreno pismo Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodni poslanik, Esad Džudžević, uputio je danas otvoreno pismo Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem se kaže:

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodni poslanik, Esad Džudžević, uputio je danas otvoreno pismo Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću u kojem se kaže:

Poštovani Predsjedniče Tadiću,

Ovim pismom želim skrenuti vašu pažnju na nedopustiv položaj i na proces zaustavljanja i onemogućavanja korišćenja Ustavom i zakonom garantovanih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Pod Vašim vođstvom, Republika Srbija u posljednjih nekoliko godina ostvarila je značajne rezultate na izgradnji demokratskih institucija u zemlji, kao i veoma bitne pomake na planu unapređenja ljudskih i manjinskih prava i približavanja standardima Evropske unije. Međutim, po pitanju položaja pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u našoj zemlji, u posljednje dvije godine došlo je do zaustavljanja i onemogućavanja korišćenja Ustavom i zakonom garantovanih prava, o čemu svjedoče i relevantna dokumenta i projekti, u vezi sa čim je Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo, u skladu sa zakonom, odgovarajuće postupke kod Zaštitnika građana i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti.

Pozdravljamo proces pozitivnih kretanja na planu eurointegracija Srbije, dobijanjem pozitivnog mišljenja od strane Evropske komisije, za sticanje statusa kandidata naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, kao i ostalim pozitivnim događanjima, kao što je rješavanje nekih problema u samoj bošnjačkoj nacionalnoj zajednici, u čemu vidimo i Vašu značajnu ulogu.

U svjetlu prethodno iznijetih činjenica, pozivam Vas da učinite sve što je u Vašoj ustavnoj i zakonskoj nadlježnosti na deblokadi procesa ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji i implementaciji projekata u oblasti službene upotrebe bosanskog jezika i pisma, zaštite i unapređenja bošnjačkog kulturnog nasljeđa, te obrazovanja i informisanja na bosanskom jeziku,čije je ostvarivanje uskraćeno pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji. Time su sandžački Bošnjaci postali manjinski narod sa najnižim stepenom ostvarenosti nacionalnih prava u Republici Srbiji.

Gospodine predsjedniče,

podsjećam Vas, da sam zbog ovih i drugih činjenica, poznatih političkoj i stručnoj javnosti, a nakon i fizičkog ugrožavanja moje sigurnosti i integriteta u Beogradu, već 3 mjeseca “zamrznuo” svoj status narodnog poslanika u Skupštini Srbije.

S poštovanjem,

U Novom Pazaru, 23.10.2011.                    Esad Džudžević, narodni poslanik i Predsjednik Vijeća

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.