USPJEH SDA U BOSNI JE USPJEH SVIH BOŠNJAKA

Delegacija Bošnjačkog nacionalng vijeća, predvođena predsjednikom dr. Sulejmanom Ugljaninom posjetila je danas predstavnike Stranke demokratske akcije u Sarajevu. Opširnije »

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Reakcija Bošnjačkog nacionalnog vijeća povodom apela i otvorenog pisma kvazi institucija sa bošnjačkim predznakom: Opširnije »

SANDŽAK JE HISTORIJSKA REGIJA

Prеdsеdnik Rеpublikе Turskе Rеdžеp Tajip Erdoan razgovarao jе tеlеfonom sa prеdsеdnikom Rеpublikе Srbijе Alеksandarom Vučićem o bilatеralnim odnosima i situaciji u rеgionu. Opširnije »

BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE POSJETILA DELEGACIJA AMERIČKE AMBASADE

Sekretar ambasade SAD u Beogradu Kate Waltzak posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i susrela se sa predsjednikom dr. Sulejmanom Ugljaninom. Opširnije »

DONACIJA BOŠNJAČKOG NACIONALNOG VIJEĆA ZA OSNOVNU ŠKOLU U POŽEGI

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća posjetila je danas istureno odjeljenje osnovne škole “Halifa bin Zaid Al Nahjan” u naselju Požega i tom prilikom direktoru škole i učiteljima u nastavi na bosanskom jeziku uručila Opširnije »

Održana 21. redovna sjednica IO BNV

Na 21. redovnoj sjednici Izvršnog odbora BNV je pored plana budžeta za narednu fiskalnu godinu koji je planiran u iznosu od 29.5 miliona, razmatrano još nekoliko tačaka medju kojima je i otvaranje kancelarije BNV u Prijepolju do kraja godine.

Predsjednik IO BNV Esad Džudžević je nakon održane sjednice rekao da je donijeta odluka o raspisivanju konkursa za nacionalnu himnu Bošnjaka koji žive u Republici Srbiji. Bošnjaci će se držati iskustva ostalih evropskih naroda koji su inspiraciju za svoje nacionalne himne našli u svojoj bogatoj kulturno-muzičkoj baštini, kao i da će BNV odnosno Bošnjaci koji žive u Republici Srbiji poštovati himnu većinskog srpskog naroda a da će pjevati svoju nacionalnu himnu prilikom važnih društvenih i političkih dogadjaja i manifestacija.

 

Sandžački književni susreti – SAKS 2006

U cilju afirmacije i popularizacije književnog stvaralaštva Bošnjaka i bosanskog jezika, Odbor za kulturu BNV i Odbor za bosanski jezik BNV ustanovili su manifestaciju SANDŽAČKI KNJIŽEVNI SUSRETI – SAKS koji će se po prvi put održati 20. i 21. novembra 2006. godine u Novom Pazaru.

Predviđeno je da se između ostalog i publikuje Bibliografija radova sandžačkih pisaca, pa zato Organizacioni odbor susreta poziva sve književne stvaraoce porijeklom iz Sandžaka da podatke o sebi i svojem djelu, sa obaveznom adresom, kontakt telefonima i (ili) web adresom i e-mailom dostave na adresu: Bošnjačko nacionalno vijeće, Novi Pazar, Ul. 28. Novembar bb; e-mail bnv@verat.net; fax: +38120314107 najkasnije do 06.11.2006.

Pozivi za učešće na Književnim susretima SAKS 2006, sa programom aktivnosti uslijediće naknadno.

PREDSJEDNIK ORGANIZACIONOG ODBORA
Faruk Dizdarević

Bajramska svečanost u Prijepolju

Društvo IKRE nastavlja tradiciju održavanja kulturnih i duhovnih manifestacija u Prijepolju, povodom  Ramazanskih i Bajramskih svečanosti.

20. oktobra u Domu kulture otvorena izložba slika  umjetnika iz raznih krajeva bivše Jugoslavije koji su se okupili u likovnoj koloniji „Sandžak inspiracija umjetnika„ s kojom je Društvo IKRE bilo domaćin. Izložbu je otvorila Aleksandra Ilić savjetnik ministra kulture koja se najpohvalnije izrazila o petogodišnjem radu ovog Društva koje ostavlja dubok trag u kulturnoj baštini Bošnjaka.

Drugu noć Bajrama  Velika sala prijepoljskog Doma kulture bila je mala da primi sve posjetioce  koji su došli da radostio Bajrama podijele sa izvođačima koje je  za ovu svečanu priliku IKRE pozvalo.
“Sandžačka ilahija”, “El-Fatih”, Ringo Hamidović, Ćazim Tandir, folklor Doma kulture Prijepolje, “Limesart”,  uz pratnju klavijaturi Suada Memišovića i Meha Ćatića ispratila je publika ovacijama i Bajramskim čestitkama.

BNV će pozvati na izglasavanje novog ustava

Bošnjačko nacionalno vijeće će u petak, 27.10.2006. godine, održati vanrednu sjednicu u proširenom sastavu sa predstavnicima političkih stranaka, nacionalnih institucija i udruženja koja okupljaju sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji a koja će biti posvećena predstojećem referendumu i donošenju novog ustava.

Na sjednici će se raspravljati o izvještajima nadležnih resornih odbora i savjeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojima se raspravljalo o novom ustavu Republike Srbije i zašto Bošnjaci treba da izađu na referendum i glasaju za novi ustav.

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća obavještava javnost i građane Sandžaka da su 24. i 25. oktobra 2006.godine nepoznata lica neovlašćeno bacala letke sa simbolima Bošnjačkog nacionalnog vijeća zloupotrebljavajući ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća u kojima se poziva na bojkot referenduma za usvajanje novog ustava. Šireći ovakve dezinformacije pokušali su da gradjane Sandžaka dovedu u zabludu. Zbog toga Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća poziva nadležne organe Ministarstva unutrašnjih poslova i javnog tužilaštva da hitno pronadju i pravosudnim organima privedu počinioce ovog nedjela usmjerenog protiv interesa Bošnjaka a i protiv interesa države.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da je još prije mjesec dana preporučilo svim bošnjačkim političkim strankama da pozovu svoje članstvo i simpatizere, kao i sve građane Sandžaka i naše zemlje, da daju podršku novom ustavu Republike Srbije, jer on pruža u ovom vremenu realan i adekvatan pravni okvir za dalji razvoj nacionalnih prava Bošnjaka, kao i drugih manjinskih naroda.

Novim ustavom Bošnjačko nacionalno vijeće postaje ustavna kategorija, novim ustavom garantuje se ravnomjerni regionalni razvoj, garantuju se ljudska i manjinska prava, posebno se garantuje očuvanje nacionalnog identiteta svakog naroda kroz pravo na upotrebu maternjeg jezika, na obrazovanje i informisanje na svom jeziku i na zaštitu kulturne baštine, garantuje se manjinama učešće u državnom parlamentu, javnim službama i preduzećima, učešće u lokalnim parlamentima, kao i vraćanje imovine opštinama, zabranjuje se vjerskim zajednicama učešće u političkom životu i konačno se raskida sa Miloševićevim jednostranačkim ustavom i njegovom zaostavštinom.

Zbog svih ovih razloga, Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća će na zakazanoj sjednici Vijeća, 27.10.2006. godine, predložiti da Bošnjaci masovno izađu na referendum 28. i 29. oktobra i daju podršku novom ustavu Republike Srbije, jer će na taj način, prvi put u poslednjih stotinu godina, pored početka ostvarivanja nacionalnih prava, obezbijediti sebi i svojim potomcima nacionalni, politički i privredni razvoj, kao i integraciju pripadnika bošnjačkog nacionalnog korpusa u sve društvene i državne strukture kao ravnopravnih građana sa ustavno garantovanim bošnjačkim nacionalnim identitetom u svom regionu i u svojoj zemlji.

 

2. Festival sandžačke sevdalinke – FESS 2006

2. Festival sandžačke sevdalinke – FESS 2006 manifestacija koja okuplja baštinike kulture Bošnjaka, 6. i 7. Oktobra 2006 godine održao se u Domu kulture Novi Pazar.

Prve festivalske večeri pod nazivom “Baštinici Sevdaha” nastupili su brojni izvodjači u pratnji Velikog orkestra pod upravom Ivice Mita, i Hajrana Djekića.

Omer Talović
Šefćet Hamidović Ringo
Rizo Džanković
Mujo Zejnilović
Abit Hajrović
Enes Nikšić
Pjevačka sekcija Udruženja žena Goražde
Bjelopoljski tamburaši
Plavski Tamburaši
Rustem Muratović Ljuca
Redžep Međedović  Rečko
Avdo Lemeš
Ćazim Tandir
Sejo Džigal
Hajra Bojadžija
Bejto Ferhatović
Neno Beširović
Salko Sinanović
Meliha Muhović Lila

Druge festivalske Večeri, takmičarske večeri nastupili su i za “Zlatni saz”, “Srebrni Saz” i “Bronzani saz” takmičili se:

Nedžad Delić
Cano Kurtović
Mirsad Tarhaniš
Rešad Turković
Nafil Ajdinović Nafko
Sadat Rizvanović
Melkić Enes
Sead Beširović
Hadžović Najo
Asmir Muhadžer
Emina Smailović
Neno Košuta
Nihad Huković

Žiri u Sastavu mr.Naka Nikšić, prof. Zlatko Stefanovski, Hajran Đekić, za najboljeg izvodjača, i dobitnika “Zlatnok saza” su izabrali Seada BEširovića. Drugo mjesto i “Srebrni Saz” pripalo je Nafilu AJdinoviću Nafku, i “Bronzani saz” je dobio Nedžib Delić iz Pljevalja.

Ovogodišnja manifestacija okupila je eminentne interpretatore sevdalinki sa prostora Sandžaka, Bosne, Crne Gore i Hrvatske.

Saopštenje za javnost

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je Reisu-I-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću pismo sljedeće sadržine:

“Cijenjeni Reis ef. Ceriću na samom početku Vam želim zahvaliti na poruci koju ste uputili rukovodstvu IZ Sandžaka u kojoj tražite nemiješanje ove institucije u politički život i da kao rukovodstvo naše najstarije institucije, Islamske zajednice ne izazivaju podjele unutar bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Imamo neprijatnu obavezu upoznati Vas sa činjenicom, da je u posljednje vrijeme Islamska zajednica Sandžaka pretvorila vjerske objekte u Sandžaku u mjesta otvorene političke propagande a naročito je postala redovna praksa, da uoči svakih izbora predstavnici Islamske zajednice Sandžaka otvoreno pokazuju ambicije da direktno učestvuju u političkom izbornom procesu ili makar svojim stetnim i nebuloznim saopštenjima utiču na izborni rezultat. Sada su napravili i korak dalje i direktno su prekršili predizbornu šutnju uoči održavanja lokalnih izbora 08.09.2006.godine, direktivom da imami u okviru hutbe citaju u džamijama u Sandžaku, politički pamflet uperen protiv funkcionera i aktivista Koalicije Lista za Sandžak, inače učesnika na pomenutim izborima. Nije poznato u našoj zemlji i civilizovanom svijetu da se velikodostojnici drugih crkava i vjerskih zajednica na ovako brutalan i direktan način mijesaju u politički život. Bosnjačko nacionalno vijeće je u skladu sa zakonom i svojim Statutom, oštro osudilo ovakav čin ponašanja muftije Muamera Zukorlića i njegovog zamjenika Mevluda Dudića i zloupotrebe u političke svrhe sebi potčinjenih imama i cinovnika.

U prostorije Bosnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru a preko Savjeta BNV za odnose sa vjerskim zajednicama obratilo se mnogo imama koji su se žalili da su oni jednostavno primorani da izvršavaju naređenja Zukorlića ali da zbog straha i prijetnji nisu u mogućnosti da djeluju drugačije.Pored toga, poznato Vam je da je Bošnjačko nacionalno vijeće zbog svih ovih razloga prekinulo svaku dalju saradnju sa Islamskom zajednicom Sandžaka dok je na njenom celu Muamer Zukorlić.

Ovim pismom prije svega tražimo od Vas da se javno oglasite i saopštite javnosti da li i Vi stojite iza ovakve prakse velikodostojnika i činovnika Islamske zajednice Sandžaka”.

U Novom Pazaru, 05.10.2006.god.

Saopštenje za javnost

Narodni poslanik i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je danas pismo Milanu Raduloviću ministru vjera u Vladi Republike Srbije. U pismu se kaže:

“Želim da Vas upoznam sa činjenicom, da je u posljednje vrijeme Islamska zajednica Sandžaka pretvorila vjerske objekte u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu u mjesta otvorene političke propagande a naročito je postala redovna praksa, da uoči svakih izbora predstavnici Islamske zajednice Sandžaka otvoreno pokazuju ambicije da direktno učestvuju u političkom izbornom procesu ili makar svojim štetnim i nebuloznim saopštenjima utiču na izborni rezultat.

Sada su napravili i korak dalje i direktno su prekršili predizbornu tišinu uoči održavanja lokalnih izbora 08.09.2006.godine, direktivom da imami u okviru hutbe (nedjeljne propovjedi) čitaju u džamijama u Sandžaku, politički pamflet uperen protiv funkcionera i aktivista Koalicije Lista za Sandžak, inače učesnika na pomenutim izborima.

Nije poznato u našoj zemlji i civilizovanom svijetu da se velikodostojnici drugih crkava i vjerskih zajednica na ovako brutalan i direktan način miješaju u politički život.

Bošnjačko nacionalno vijeće je u skladu sa zakonom i svojim Statutom, oštro osudilo ovakav čin ponašanja muftije Muamera Zukorlića i njegovog zamjenika Mevluda  Dudića  i zloupotrebe u političke svrhe  sebi potčinjenih imama i činovnika.

U prostorije Bošnjačkog nacionalnog vijeća  u Novom Pazaru a preko Savjeta BNV za odnose sa vjerskim zajednicama obratilo se mnogo imama koji su se žalili da su oni jednostavno primorani da izvršavaju naređenja muftije Zukorlića.

Ovim pismom prije svega tražimo od Vas kao nadlježnog ministra i člana Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine da se javno oglasite i saopštite javnosti da li Vi stojite iza ovakve prakse velikodostojnika i činovnika Islamske zajednice Sandžaka.

Pored toga, poznato Vam je da je Bošnjačko nacionalno vijeće zbog svih ovih razloga prekinulo svaku dalju saradnju sa Islamskom zajednicom Sandžaka.

Zbog svega naprijed rečenog molimo Vas da nam dostavite:

1. Pun naziv pod kojim je registrovana Islamska zajednica Sandžaka.

2. Registarski broj pod kojim je registrovana Islamska zajednica Sandžaka.

3. Adresu i sjedište ove vjerske organizacije.

4. Da li i koja normativna akta posjeduje ova vjerska zajednica.

5. Finansijske obaveze Vašeg ministarstva i Vlade prema vjerskim službenicima ove vjerske organizacije.

6. Radno pravni status zapošljenih u Islamskoj zajednici.

7. Finansijske obaveze prema samoj instituciji Islamske zajednice.

8. Da li Vaše ministarstvo uplate vjerskim službenicima isplaćuje direktno ili preko Islamske zajednice.

Zbog ovakvog djelovanja i štetne politizacije Islamske zajednice Sandžaka koja bitno utiču na ostvarivanje manjinskih prava Bošnjaka u Srbiji, molim Vas da hitno primite na razgovor delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.”

U Novom Pazaru
20.09.2006.god.

 

Festival sandžačke sevdalinke

Na sjednici upravnog odbora Festiva sandžačke sevdalinke, “FESS 2006”, održanoj 14.09.2006.godine Upravni odbor FESS-a donio je odluku da se zbog toga što je koncertna dvorana opterećena programima i zbog nemogućnosti postavljanja scene Festival sandžačke sevdalinke “FESS 2006” umjesto 28 i 29 Septembra održi 6 i 7 Oktobra 2006 godine.

Obzirom da se “FESS 2006” održava u vrijeme mubarek Ramazana obe festivalske večeri sa programom će početi nakon klanjanja teravih namaza u 21:30h.

Prve Festivalske večeri u revijalnom dijelu pored gostiju iz bivših jugoslovenskih republika nastupiće i predstavnici gradova Sanžaka, dok će u takmičarskom dijelu druge večeri nastupati samo interpretatori iz Sandžačkih gradova.

U toku festivala nastupiće kao gosti udruženje žena iz goražda koje će u koreografija Muhidina Đoza, pjevajući stare zaboravljene sevdalinke dočarati neke običaje iz života Bošnjaka.
Udruženje zena iz Goražda za učesnike festivala pripremiće jedan iftar sa tradicionalčnom Bošnjačkom kuhinjom.

 

Saopštenje za javnost

Bošnjačko nacionalno vijeće na svojoj redovnoj sjednici održanoj 13. 09.2006.godine, usvojilo je sljedeće zaključke:

1. Bošnjačko nacionalno vijeće je jednoglasno prihvatilo prijedlog Izvršnog odbora Vijeća da se prekine svaka saradnja sa Islamskom zajednicom Sandžaka dok je na njenom čelu Muamer Zukorlić.

Islamska zajednica Sandžaka je u izbornom procesu tokom predizborne šutnje za lokalne izbore u opštini Novi Pazar, održanim 10.09.2006.godine, grubo prekršila zakon i umiješala se u politički život.

Muamer Zukorlić kao poglavar Islamske zajednice Sandžaka naredio je sebi potčinjenim imamima da se u svim sandžačkim džamijama, tokom džume namaza, i u vrijeme predizborne šutnje, pročita politički pamflet čime je zloupotrijebio Islamsku zajednicu stavljajući je na stranu jedne političke opcije učesnika na izborima.

Na ovakav način Muamer Zukorlić je pokušao da utiče na rezultate izbora time što je u pomenutom pamfletu,govoreći jezikom mržnje i podjela iznio neistinite podatke i klevete na račun izabranih predstavnika sandžačkih Bošnjaka, čiji je legitimitet i na posljednjim izborima apsolutno potvrđen, te je tako ne samo prekršio zakon već i osnovne postulate islamske vjere.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva sve vjernike, džemate i odbore Islamske zajednice u Sandžaku da osude ovaj, posljednji u nizu sličnih ispada Muamera Zukorlića i ne dozvole dalju zloupotrebu i politizaciju Islamske zajednice Sandžaka.

2. Bošnjačko nacionalno vijeće će zatražiti od Ustavnog suda Republike Srbije da preispita političko djelovanje Sandžačke demokratske partije i njenog predsjednika Rasima Ljajića zbog upotrebe političkog nasilja kao nedozvoljenog sredstva u borbi za ostvarenje političkih ciljeva.

Novi Pazar
13. 09. 2006. god.

 

Komemorativna sjednica u BNV

U prostorijama BNV u Srijedu 13.09. u 11 časova održana je komemorativna sjednica  Bošnjačkog nacionalno vijeća  kojoj su pored vijećnika prisustvovali i odbornici opština Novi Pazar, Sjenica ,Tutin i Prijepolje sa liste Koalicije Liste za Sandžak kojoj je pripadao i rahmetli Ruždija Durović.

Skupu se prvi obratio Zaim Hadžisalihović riječima:

“Rahmetli Ruždija Ruždo Durović, sin Hajrije i rahmetli Nazima Durović, rodjen je 02. Februara 1966. godine u Novom Pazaru, osnovnu i srednju školu završio je u svom rodnom gradu.

Kao savjestan i odgovoran čovjek želio je da pomogne prosperitetu svog rodnog grada uključujući se u mnoge društvene i humanitarne akcije.

Bio je kandidat za odbornika u opštinskom parlamentu i svirepo je ubijen kada je obavljao svoju građansku dužnost na glasačkom mjestu broj 74. u preduzeću «Razvitak”.

Rahmetli Ruždija, Ruždo Durović bratu je bio brat, prijatelju prijatelj, neupućenom savjetnik, bio je dobar sin, brižan prema svojim roditeljima, bio je dobar suprug, a nadasve i dobar otac.
U želji da što više vremena provodi sa svojom djecom poveo je svog osmogodišnjeg sina sa sobom kada je pošao da obavi svoju građansku dužnost ne sluteći da će to biti njihovo poslednje druženje.

Rahmeli Ruždija Ruždo Durović ostavio je iza sebe četvoro maloletne djece Hanušu, Nejlu, Nazima, i Dženana koji je star svega 18 mjeseci. Sa svojom suprugom, Sanelom brinuo se da oni postanu časni i čestiti ljudi.

Grupa zlikovaca zaustavila je rahmetli Ružda u njegovim časnim i nadasve ljudskim nastojanjima da svojoj porodici i sugrađanima obezbjedi bolje uslove života, pucajući u njega 10. Septembra 2006. godine.

Naša je obaveza da u duhu svoje Bošnjačke kulture i tradicije  nezaboravimo rahmetli Ružda, da ne zaboravimo ni njegovu porodicu”.

Nakon toga govorio je predsjednik Izvršnog odbora BNV Esad Džudžević rekavši:

“Poštovana porodico rahmetli Rudžije Durovića, poštovani članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, poštovani predsjedniče Ugljanin, poštovani odbornici Novog Pazara Tutina i Sjenice, poštovani gosti, okupili smo se danas ovdje u ovom najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka u ovoj zemlji, da odamo dužno poštovanje rahmetli Ruždiji Duroviću odborniku, koji je ubijen na jednom od najsvetijih mjesta kod svih civilizovanih naroda u cijelom svijetu, na biračkom mjestu gdje se slobodno izražava politička volja svakog gradjanina.
BNV izražava duboko poštovanje rahmetli Ruždiji Duroviću zbog njegovog zalaganja da učestvuje u političkom životu i ukupnoj demokratizaciji Novog Pazara i našeg regiona i ukupno demokratskim procesima u našoj zemlji. I Zbog toga tražimo kao nacionalno vijeće od vlada Republike Srbije i nadležnih državnih organa da izvedu pred lice pravde počinioce i nalogodavce ovog političkog atentata.

BNV istovremeno izražava duboku zahvalnost porodici rahmetli Ruždije Durovića i svim građanima Novog Pazara i Sandžaka što su uspeli da uprkos svemu da u jednom teškom bolu za sve Bošnjake u ovoj zemlji i sve gradjane demokratske provijencije, što su sačuvali mir i dostojanstvo svima nama. BNV upravo poštujući ovu i veliku žrtvu koju bol osjećamo stoji još više na stanovištvu da mi kao Bošnjaci  i kao građani ove zemlje treba još energičnije da se zalažemo za demokratske procese za ukupno demokratizaciju i našeg regiona i naše zemlje da bi smo svima nama  kao građanima doprinjeli i boljem standardu i onom što nam je najvažnije kao cilj, da još brže i energičnije sa svim demokratskim snagama u ovoj zemlji dovedemo sviju nas odo onog osnovnog cilja da postanemo ravnopravni članovi Evropske unije, kao jedne cıvılızacıjske zajednıce u ovom svıjetu u kojem žıvımo.

Ja želim još jednom da kažem kao najviši predstavnički organ Bošnjaka izražavamo zahvalnost rahmetli Ruždiji Duroviću što je i svojim primjerom i kao građanin i kao Bošnjak uticao na mnoge od nas. Želim da vas pozovem da učenjem Fatihe ili na neki drugi način odamo poštu tom čovjeku.

Zahvaljujem što ste došli da svi zajedno učestvujemo ovom komemorativnom skupu.”