Petrušić: Opština Priboj i dalje diskriminiše Bošnjake

Opština Priboj nije uvela bosanski jezik i latinično pismo u službenu upotrebu, iako je imala dužnost da to učini, zbog čega je Bošnjačko nacionalno vijeće Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti podnijelo pritužbu.

Povjerenica je sprovela postupak i zaključila je da je ovim izvršena diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti i donijela je preporuku da opština Priboj uvede u službenu upotrebu bosanski jezik i latinično pismo jer je Ustavom, imeđu ostalog, predviđeno da nacionalne manjine imaju pravo na korišćenje svog maternjeg jezika i pisma. Takođe, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina propisano je da će jedinica lokalne samouprave uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te manjine na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto, a prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, u Priboju živi više od 18 odsto pripadnika bošnjačke nacionalne manjine.

S obzirom na to da opština Priboj nije postupila po preporuci, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti o tome obavještava javnost.

Izvor: Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.