Pismo Glavnog ureda Vijeća direktoru Regionalne TV Novi Pazar

Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća uputio je danas direktoru i glavnom i odgovornom uredniku Radio-televizije Novi Pazar, Denisu Mavriću pismo sljedeće sadržine:

“U odgovoru na saopštenje za javnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i na pismo upućeno Vama samo ste izrazili Vaš stranački i politički stav.

Podsjećamo Vas, Bošnjačko nacionalno vijeće tokom svih ovih godina radi na veoma bitnim projektima koji su u njegovoj nadlježnosti, što je predmet domaćih i međunarodnih izvještaja, a o čemu svjedoče i izdanja mnogobrojnih knjiga, publikacija, brošura i časopisa.

Ovo samo dokazuje da je Vaša prevashodna namjera bila da dopis koje je BNV Vama uputilo sa namjerom iznalaženja rješenja za bolju saradnju i objektivno izvještavanje, iskoristite za iskazivanje političke nekorektnosti prema instituciji kao što je Bošnjačko nacionalno vijeće, pri tom ste pokazali nepoznavanje suštine stvari o kojim se radi.

Ono što BNV očekuje od Vas jeste da se o aktivnostima Vijeća primjereno izvještava i da se ne marginaliziraju teme od bitnog značaja za položaj i ostvarivanje prava Bošnjaka u ovoj zemlji. Nije stvar u dužini priloga koji govori o aktivnostima Vijeća, već u pokušaju omalovažavanja istih emitovanjem konkretnog priloga, 05.11.2012.godine u neprimjerenom redoslijedu, i to u vrijeme koje je probilo termin dnevnika i nakon tema koje ne predstavljaju događaj toga dana. Konkretno, problem pasa lutalica u Sjenici nije bio problem samo toga dana, već i ostalih, te je izvještavanje o proglašenju dobitnika književne nagrade ,,Pero Ćamila Sijarića” poslije priloga o problemu pasa lutalica u Sjenici bilo neprimjereno i uvredljivo prije svega za gledaoce koji prate program RTV Novi Pazar.

A što se tiče legaliteta i legitimiteta Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ovaj, četvrti saziv ovog organa manjinske samouprave sa time nema nikakav problem, jer su ta dva pitanja regulisana domaćim zakonima i standardima međunarodnog prava koji ne poznaju između ostalog sufiks ,,tehnički mandat”, tako da takav način omalovažavanja mnogo više govori o onome ko upotrebljava ovaj termin nego što predstavlja problem u radu Vijeća.

Ugled i značaj koji Vijeće već 22 godine uživa u domaćoj i međunarodnoj javnosti mogu samo da ocijene građani, pripadnici bošnjačkog naroda u Republici Srbiji na očekivanim izborima za peti saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a ne Vi kao direktor Regionalnog javnog servisa.

Uostalom, o ugledu i značaju Vijeća govore i rezultati u ostvarivanju prava koji su za kratko vrijeme obezbijedili Bošnjacima mehanizme u očuvanju svog nacionalnog identiteta i kulture čije će blagotvorne posljedice uživati i buduće generacije bošnjačkog naroda.

Poštovani g-dine Mavrić, još jednom Vas pozivamo na profesionalnu i korektnu saradnju u interesu svih građana a prije svega pripadnika bošnjačkog naroda u Sandžaku, a koja je do ovog nesmotrenog slučaja bila na visokom nivou.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.