Počela nastava na bosanskom jeziku

Juče je počela nastava na bosanskom jeziku u 40 osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, koju će pohađati 4 088 učenika u 200 odjeljenja u prvom i petom razredu osnovne i prvom razredu srednje škole.

U OŠ “Avdo Međedović” u Novom Pazaru, održana je centralna svečanost povodom početka nastave na bosanskom jeziku koju je organizovalo Bošnjačko nacionalno vijeće.

Na samom početku, predsjednik Vijeća Esad Džudžević otkrio je tablu sa novim imenom ove osnovne škole u Selakovcu u Novom Pazaru, koja će nositi ime jednog od najvećih ličnosti bošnjačke kulture, Avda Međedovića, o kome je govorio Redžep Škrijelj.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević i Muhedin Fijuljanin, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, zvonjenjem sa starim školskim zvonom su najavili početak prvog časa u nastavi na bosanskom jeziku.

Glumac Semir Gicić je kazivao stihove Avda Međedovića iz poznatog epa “Ženidba Smailagić Meha”, a književnica Mevljuda Melajac je održala predavanje učenicima prvog razreda prve generacije u obnovljenom školstvu na bosanskom jeziku.

“Drugi septembar 2013. godine označiće kraj stogodišnjem procesu asimilacije i denacionalizacije Bošnjaka u Sandžaku”, naglasio je predsjednik Vijeća Esad Džudžević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.