Počelo obilježavanje “2012.- Godine bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji”

U sklopu obilježavanja “2012.- Godine bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji“. u prostorijama Glavnog ureda vijeća sinoć je održana promocija knjige “Fatih i Fetih” Avdije Salkovića a gost je bio turski historičar Mustafa Armaan. Promociju je otvorio predsjednik Vijeća Esad Džudžević čije uvodno obraćanje na promociji prenosimo u cjelini.

Poštovane dame i gospodo,
Esselamu alejkum i dobro veče!

Čini mi posebnu čast da u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća otvorim večerašnju promociju, kao početak i prvi u nizu kulturnih dogođaja u okviru obilježavanja: “2012.- Godine bošnjačkog kulturnog nasljeđa u Srbiji“.
Želja nam je da na ovaj način skrenemo pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na stanje sveukupnog kulturnog nasljeđa Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

Materijalno kulturno nasljeđe Bošnjaka u Srbiji više od stotinu godina, a naročito u posljednje stoljeće, od kako je Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore, izloženo je kontinuiranom propadanju, rušenju, urušavanju i devastaciji.

Nematerijalno kulturno nasljeđe Bošnjaka izloženo je, međutim, prisvajanju i svojatanju od strane državnih ustanova i preimenovanju tog nasljeđa u baštinu srpskog naroda.

Nizom manifestacija, okruglih stolova, simpozijuma i drugim kulturnim dogođajima, želimo da zaustavimo ove negativne trendove i da osnivanjem adekvatnih institucija zaštitimo i unaprijedimo sveukupno bošnjačko kulturno nasljeđe u ovojm zemlji.

Inspiracija za ovaj poduhvat, između ostalog, jeste ličnost i djelo o kojoj govori kniiga čija će promocija uslijediti.

I naravno, tu je ključna riječ iz naslova knjige: Pobjednik i pobjeda, Fatih i Fetih, koja nam je tako potrebna u ovom vremenu, 2012.godine.

Mi Bošnjaci imamo posebno poštovanje i emocije prema sultanu Mehmedu Fatihu, koji nam je predao u amanet Islam i islamsku kulturu, koje čine bitan dio našeg nacionalnog identiteta, koji mi tako ljubomorno čuvamo i branimo, evo već pet stotina godina.

O toj sjajnoj ličnosti iz naše zajedničke osmanlijske historije, govoriće naš musafir iz Republike Turske prof. Mustafa Armaan, i priređivač knjige Avdija Salković. Zahvaljujem ansamblu Ašik Junus, koji nas je i večeras počastio svojom divnom muzikom.

Pozivam Vas da učestvujete i date svoj doprinos u obilježavanju 2012. godine koja će proteći u znaku zaštite i unapređenja bošnjačkog kulturnog nasljeđa, koje jeste nasljeđe i amanet naše zajedničke osmanlijske historije i tradicije.

U to ime Bošnjačko nacionalno vijeće poklanja po primjerak knjige svima koji su večeras sa nama. Hvala lijepo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.