Počelo potpisivanje peticije za nastavu na bosanskom jeziku

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je na gradskim trgovima u sandžačkim opštinama potpisivanje peticije za uvođenje nastave na bosanskom jeziku od naredne školske godine.

Ostvarivanje Ustavom i međunarodnim zakonima zagarontovanog prava za Bošnjake naišlo je na, kako se procenjuje, veoma dobar odziv građana, naročito u Novom Pazaru i Prijepolju.

Pored brojnih građana Novog Pazara, svojim potpisom ovu peticiju podržali su i predstavnici gradskih vlasti: zamjenik gradonačelnika Novog Pazara, Ahmedin Škrijel i predsjednik Skupštine grada Fuada Baćićanin.

”Sam čin potpisivanja jeste podrška nastojanjima BNV da u obrazovni sistem Republike Srbije uvede bosanski jezik kao obavezan predmet u osnovnim i srednjim školama i time Bošnjake učini ravnopravnima sa ostalim narodima i manjinskim zajednicama u ovoj državi”, izjavio je, nakon potpisivanja peticije, zamjenik gradonačelnika Novog Pazara, Ahmedin Škrijelj.

”Smatram da je ovo jedan civilizacijski čin”, rekao je predsednik Skupštine grada, Fuad Baćićanin.

On je pozvao sve građane, državu i grad Novi Pazar da poštuju svakog čojveka.

”Ako je neko Bošnjak i govori bosanskim jezikom, treba tim jezikom da govori i u kući, i na poslu, i u školi”, kazao je Baćićanin.

Peticija nema veze ni sa kakvom političkom opcijom – ističu predstavnici BNV i poručuju da je to duboko nacionalna stvar koja se tiče svih Bošnjaka.

”Proces započinjanja obrazovanja na bosanskom jeziku značiće za Bošnjake početak procesa deasimilacije, koji traje već sto godina, jer mi praktično najlakše gubimo svoj identitet, tihim jednim procesom koji je trajao punih sto godina”, izjavila je šifica resora za obrazovanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, Muratka Fetahović.

Izrazivši zadovoljstvo velikim odzivom, šef resora za visoko obrazovanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, dr. Redžep Škrijelj je rekao: ”Ovo je korak naprijed ka zaustavljanju deidentifikacije Bošnjaka, određivanje novih smernica koje znače nastavu i zajedniček programe na bosanskom jeziku i uključivanje Bošnjaka u sistem obrazovanja države u kojoj živimo”, kazao je Škrijelj.

Peticija za uvođenje nastave na bosanskom jeziku naišla je na dobar odziv i u Prijepolju.

”Odziv je na zaista visokom nivou. Struktura ljudi koji se potpisuju vrlo raznovrsna. Imamo studente, srednjoškolce, ljude u zrelom dobu”, izjavio je Muamer Hamzić iz Prijepolja.

Član Opštinskog vijeća u Prijepolju, Nedžad Hodžić, podsjetio je da je BNV raspisalo peticiju sa ciljem da se obrati nadležnom ministarstvu Republike Srbije, jer je, kako je rekao, jedino ono nadležno da donese odluku o školovanju na maternjem jeziku.

Potpisivanje peticije za uvođenje nastave na bosanskom jeziku biće organizovano tokom i nakon bajramskih praznika.

(rtvnp.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.