Počelo testiranje nastavnika, učitelja i stručnih saradnika o poznavanju bosanskog jezika

Odbor za obrazovanje na bosanskom jeziku Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sproveo je danas testiranje nastavnika, učitelja i stručnih saradnika o poznavanju bosanskog jezika za obavljanje obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku, u prostorijama Glavnog ureda Vijeća i novopazarskim osnovnim školama “Selakovac”, i “Desanka Maksimović”.

Pisani test je sastavila stručna komisija, u sastavu: doc. dr. Redžep Škrijelj, mr. Fatima Muminović i doc. dr. Sead Šemsović, a sastoji se od pisanog rada iz oblasti pravopisa i gramatike bosanskog jezika. Pisani test ocenjivat će komisija u pomenutom sastavu, a o rezultatima polaganja testa, komisija će obavijestiti sve kandidate u roku od 7 dana od dana polaganja. Sertifikat o poznavanju bosanskog jezika će biti izdat kandidatima čiji pisani test bude ocijenjen sa ocjenom “položio” i bit će dostavljen na adresu obrazovno-vaspitne ustanove ili će biti izdat u prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Testiranje kandidata u OŠ "Selakovac"

Predviđeno vrijeme za popunjavanje testa bilo je 45 minuta.

Prvo polaganje testa o poznavanju bosanskog jezika za obavljanje obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku, održano je u osnovnoj školi “Selakovac”, kojem je prisustvovalo 30 kandidata, drugo polaganje održano je u prostorijama Glavnog ureda Vijeća, kojem je prisustvovalo 32 kandidata iz osnovne škole “Vuk Karadžić”, dok je na treće testiranje održano u osnovnoj školi “Desanka Maksimović” gdje se odazvalo 32 kandidata. Sva tri testiranja o poznavanju bosanskog jezika su, prema riječima Aide Smajović, koordinatorke za obrazovanje u Vijeću, protekla u najboljem redu, pri čemu je istaknuto veliko interesovanje nastavnika za testiranje.

Testiranje kandidata OŠ "Vuk Karadžić" u Glavnom uredu Vijeća

Naredna polaganja testa o poznavanju bosanskog jezika za obavljavljanje obrazovno-vaspitnog rada održat će se prema rasporedu koji je dogovoren sa direktorima ostalih obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru.

Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom upućuje poziv svim nastavnicima i vaspitačima koji će od 1. septembra 2013. godine raditi u nastavi na bosanskom jeziku u pripremnom predškolskom program, prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole, da se prijave za polaganje testa o poznavanju bosanskog jezika, kako bi dobili sertifikat i ostvarili zakoski uslov za rad u nastavi na bosanskom jeziku.

Testiranje kandidata u OŠ "Desanka Maksimović"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.