Počeo rad na razvoju standarda postignuća učenika za bosanski jezik

Predstavnici Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća učestvovali su na sastanku Grupe za razvoj standarda postignuća učenika za bosanski jezik, koji je, 24. juna, održan u prostorijama Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u Beogradu.

Na sastanku je usaglašen plan aktivnosti i rokovi faza razvoja standarda postignuća za bosanski jezik. Tom prilikom, Jelena Najdanović Tomić, rukovodilac Centra za standarde pri Zavodu, predstavila je koncept standarda, kao konkretizacije obrazovnih ciljeva, odnosno opis željenog kvaliteta obrazovanja, a ispred Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja procesu izrade standarda podršku je dala Jasminka Peruničić Allen, rukovodilac grupe za obrazovanje nacionalnih manjina i ljudska i manjinska prava pri Ministarstvu.

Grupu za razvoj standarda za bosanski jezik čine Dino Lotinac, Azemina Bojadžić i Edina Salihović, nastavnici bosanskog jezika u osnovnoj školi i Sead Šemsović i Amira Turbić Hadžagić, univerzitetski profesori. Ispred Centra za standarde Zavoda, radom grupe koordiniraće Tanja Trbojević, stručni saradnik Zavoda.

Standardi postignuća za bosanski jezik će omogućiti izradu testova za završni ispit iz bosanskog jezika na kraju drugog ciklusa obrazovanja i podizanje kvaliteta sprovođenja nastave na bosanskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.