Početak realizacije ideje BNV o manjinskoj redakciji na RTS-u

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća održana je danas pres konferencija podovom 1. februara – Dana sandžačkog novinarstva, na temu: Realizacija ideje BNV-a o manjinskoj redakciji na Radio-televiziji Srbije. Na konferenciji su govorili predsjednik Odbora za informisanje Galib Gicić i koordinator za kulturu i informisanje Semir Gicić.

Predsjednik Odbora za informisanje Galib Gicić rekao je da je Vijeće ponovo uputilo Elaborat i zahtjev za formiranje redakcije za programe na bosanskom i drugim jezicima nacionalnih manjina pri Radio-televiziji Srbije, i da je taj Elaborat dobio pozitivno mišljenje od strane Programskog odbora i čeka se mišljenje i odluka Upravnog odbora Javnog servisa.

On je rekao da su ciljevi Bošnjačkog nacionalnog vijeća i obnavljanje nedjeljnika Sandžačke novine, štampanog glasila na bosanskom jeziku, koje je Ministarstvo kulture i informisanja prestalo da finansira u decembru 2011. godine, kao i osnivanje regionalnog javnog servisa u Sandžaku, u skladu sa Medijskom strategijom donijetom 2011. godine, što ne mora da znači transformaciju Regionalne – radio televizije u regionalni javni servis.

Hronika nacionalnih manjiina

“Nejednak je položaj Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u Centralnoj Srbiji u odnosu na manjinske narode u Vojvodini, kada je informisanje u pitanju. Na dva kanala Radio-televizije Vojvodine emituje se oko 53% programa na jezicima manjinskih zajednica, dok na Radio-televiziji Srbije manjinski narodi nemaju ni minutu takvog programa. Ova tri cilja na kojima Odbor za informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća radi je, pored ostarivanja osnovnog prava Bošnjaka na informisanje na svom maternjem jeziku, i smanjenje incidentnog izvještavanja sa teritorije Sandžaka”, rekao je predsjednik Odbora za informisanje.

On je, također, rekao da je Centar za istraživanje migracija prošle godine pokrenuo Bilten Minority news, koji informiše o najvažnijim događajima manjinskih naroda u Srbiji.

Semir Gicic press BNV 2

“Pored Biltena Minority news, Centar za istraživanje migracija je pokrenuo projekat koji bi trebao da sadrži oblik manjinskog dodatka dnevnom listu Danas, a također je i najavljena manjinska TV hronika, koja bi trebalo da emituje na RTS-u. To je jedan od koraka za koji se zalaže Bošnjačko nacionalno vijeće već nekoliko godina“.

Koordinator za kulturu i informisanje Semir Gicić i član Programskog odbora Biltena Minority news, rekao je da se Dan sandžačkog novinarstva obilježava u znak sjećanja na 1. februar 1932. godine, kada je u Prijepolju izašao prvi broj lista “Sandžak”, kao i da je pojava tog lista označila seriozni početak žurnalistike u Sandžaku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.