Počinju II Sandžački književni susreti

U sklopu obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka, Bošnjačko nacionalno vijeće po drugi put organizuje Sandžačke književne susrete.

II. Sandžački književni susreti su međunarodnog karaktera i počinju sutra, u petak 23. novembra, u 17h u prostorijama BNV promocijom knjige “Noćno putovanje poslanika Muhammeda”, koju je sa latinskog jezika preveo Sinan Gudžević.

Nakon toga za 19h predviđeno je svečano otvaranje susreta i književno veče na Univerzitetu u Novom Pazaru. Susrete će zvanično otvoriti pomoćnik ministra za kulturu i medije, gospodin Dragan Janjić.

II. Sandžački književni susreti će se nastaviti i u subotu 24. novembra, kada će se između ostalog i dodijeliti književna nagrada Bošnjačkog nacionalnog vijeća – “Pero Ćamila Sijarića”, čiji je ovogodišnji laureat Zuvdija Hodžić.

Zatvaranje drugih međunarodnih Sandžačkih književnih susreta predviđeno je istog dana za 19h nakon održane književne večeri u Gradskoj biblioteci “Dositej Obradović”.

Sandžačke književne susrete organizuje Bošnjačko nacionalno vijeće pod pokroviteljstvom opštine Novi Pazar, a uz podršku Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

Na II. SAKS-u učešće će uzeti tridesetak književnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Luksemburga, Švedske i Njemačke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.