Podrška BNV osnivanju Ministarstva za ljudska prava

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević podržao je inicijativu nevladinih organizacija koje traže da buduća Vlada Srbije formira Ministarstvo za ljudska prava.

“Bez obzira što podržavamo smanjenje broja resora, nova Vlada treba da formira takvo ministarstvo”, rekao je Džudžević za Sto plus.

Organizacije civilnog društva zatražile su ranije danas da se u novoj vladi formira Ministarstvo za ljudska prava, saopšteno je iz Centra za praktičnu politiku, koji je pokrenuo inicijativu.

Inicijativu je podržalo 69 organizacija, udruženja i nacionalnih savjeta, a pismo sa prijedlogom o osnivanju Ministarstva za ljudska prava poslato je na adrese vodećih političara u državi, kaže se u saopštenju.

“Mi smo (BNV na čijem je čelu) izrazili protest kada je marta prošle godine takvo ministarstvo ukinuto”, rekao je Džudžević.

On je ocjenio da je za državu i manjinske grupe dobro da postoji Ministarstvo za ljudska prava.

“Tako bismo ispunili očekivanja pripadnika manjinskih zajednica koje ne žive na teritoriji Vojvodine, pa tako ni ne ostvaruju svoja prava kao Vojvođani”, rekao je Džudžević.

Kako navode NVO, Ministarstvo za ljudska prava u budućoj Vladi Srbije obuhvatilo bi sve nadležnosti iz oblasti zaštite i unapređenja ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, ugroženih grupa, položaja vjerskih zajednica i tranzicione pravde.

Izvor: www.radiostoplus.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.