Podrška očuvanju nacionalnog, etničkog i kulturnog identiteta Bošnjaka u Sandžaku

Tokom današnjeg boravka u Beogradu ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu primio je predsjednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina i predsjenika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudževića.

Na sastanku je izražena podrška ponovnom uspostavljanju i razvijanju saradnje i dobrih odnosu između Republike Srbije i Republike Turske kao i uspostavljanju dobrih trilateralnih odnosa između Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine što je od od životnog interesa i direktno utiče na položaj i ostvarivenje prava bošnjačkog naroda u Republici Srbiji i Sandžaku.

Tokom sastanka Ugljanina i Džudževića sa šefom turske diplomatije Davutogluom bilo je riječi o predstojećim izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, postizanju neophodnog nacionalnog konsenzusa oko tog pitanja, te o podršci Vlade Republike Turske odnosno Turske razvojne agencije – TIKA konkretnim projektima u oblastima zaštite i unapređenja nacionalnog, etničkog i kulturnog identiteta Bošnjaka u Sandžaku i Republici Srbiji.

Tokom razgovora posebno je bila posvećena pažnja podršci procesu implementacije školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Esko i Suljo kod Davutoglua

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.