Pokušaj nasilja ministra prosvjete nad školama u Sandžaku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo uputio je danas pismo ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđanu Verbiću u kojem oštro protestvuje zbog dopisa ministra koji je upućen školama 28. augusta 2014. godine, 2 dana uoči početka školske godine, čime su roditelji bošnjačkih učenika i direktori osnovnih i srednjih škola u Sandžaku dovedeni u zabludu.


Džudžo u pismu Verbiću oštro protestvuje zbog dopisa koji je upućen u petak, 28. augusta obrazovno-odgojnim ustanovama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, u kome ih resorni ministar obavještava o uvođenju dvojezične nastave u tim školama, a sa čijom sadržinom je Glavni ured BNV danas upoznat na osnovu mnogobrojnih poziva zabrinutih građana.

U pismu Džudža upućeno Verbiću se, između ostalog, kaže:

“Smatramo da ovaj čin predstavlja školski primjer pravnog i administrativnog nasilja, s obzirom da pripadnici bošnjačke nacionalnosti imaju apsolutno pravo na obrazovanje na svom maternjem bosanskome jeziku, kako je to i propisano čl. 9. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kojim se, također, dvojezična nastava može primjeniti samo u izuzetnim slučajevima. Također, smatram potpuno neprimjernenim mijenjanje izražene volje roditelja i učenika o jeziku nastave, kao i dovođenje u pitanje obrazovanje na bosanskome jeziku, koje se primjenjuje od školske 2013/2014. godine. Posebno me zabrinjava namjera Vašega pisma nakon nedavnog donošenja mišljenja Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnika građana, koji su utvrdili nezakonitost u radu Ministarstva prosvjete u vezi sa nastavom na bosanskome jeziku, kao i da su pojedine obrazovno-odgojne ustanove izvršile akt diskriminacije nad učenicima bošnjačke nacionalnosti“, kaže se u pismu predsjednika Vijeća.

Pravna služba Bošnjačkog nacionalnog vijeća će razmotriti pomenuti dopis od 28. augusta, i eventualno pokrenuti adekvatan sudsko – pravni postupak protiv ministra prosvjete nauke i tehnloškog razvoja dr Srđana Verbića. Istovremeno Glavni ured Vijeća uputio je danas pismo direktorima svih obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku u kojima im ukazuje  kako da postupe u skladu sa zakonom, nakon pristiglog pomenutoga dopisa ministra prosvjete dr Verbića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.