Poruka predsjednika BNV u povodu Dana Sandžaka

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2004. godine, ustanovljenjem ovog najznačajnijeg datuma u modernoj historiji Sandžaka za nacionalni blagdan, uspostavilo kontinuitet stalne borbe i nastojanja sandžačkih Bošnjaka i svih građana i građanki našeg regiona, da obnove i afirmišu ideje antifašizma i regionalizma.

Upravo na ovim dvema idejama je utemeljena i Evropska unija, kao zajednica slobodnih naroda, država i autonomnih regiona.

Pored toga, 20. novembar – Dan Sandžaka predstavlja danas faktor ujedinjenja i nacionalnog konsenzusa Bošnjačkog naroda i drugih građana Sandžaka, kome su ove plemenite ideje i sistem vrijednosti bliski.

Sjajan jubilej – 70 godina od osnivanja ZAVNOS-a i 100 godina od rođenja Rifata Burdžovića Trša, koji obilježavamo ove godine, podsjeća nas na odgovornost i obavezu da sa nesmanjenom posvećenošću nastavimo, i danas i sutra, na unapređenju i postizanju ciljeva i ideala za koje su se naši očevi i djedovi borili od Sjeničke konferencije 1917. godine, pa do Referenduma o autonomiji Sandžaka devedesetih godina XX stoljeća.

U ime tih plemenitih ideja i naše budućnosti, svim Bošnjacima i Bošnjakinjama i drugim građanima našeg regiona čestitam Dan Sandžaka i želim sve najbolje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.