Posebna sjednica Vijeća nakon javne rasprave

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je ovih dana na javnu raspravu, tekst Deklaracije o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, čija je radna verzija usvojena na redovnoj sjednici Vijeća 25. decembra 2011. godine. Tekst Deklaracije upućen je svim bošnjačkim političkim stranakama, udruženjima i institucijama u Sandžaku, kao i nacionalnim institucijama u Bosni i Hercegovini, širem regionu i dijaspori.

U tekstu radne verzije Deklaracije o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, polazi se od činjenice da je bošnjački narod sa svojim nacionalnim identitetom autohton  i starosjedelački na prostoru Sandžaka i Srbije, kao i konstatacije da u Srbiji postoji višedecenijsko i konstatno osporavanje prava Bošnjacima na njihov nacionalni identitet i onemogućavanje ostvaraivanja kolektivnih nacionalnih prava.

Bošnjačko nacionalno vijeće u tekstu Deklaracije, između ostalog, traži od nadležnih državnih organa potpuno rasvjetljavanje i procesuiranje odgovornih za teška kršenja ljudskih prava i zločina nad Bošnjacima tokom devedesetih godina dvadesetog stoljeća, kao i realizaciju povratka izbjeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka, posebno u pograničnim područjima opštine Priboj kao i njihov održiv život i opstanak, usaglašavanje nacionalnog sastava u policiji, sudstvu i tužilaštvu u sandžačkim opštinama.

Bošnjačko nacionalno vijeće u tekstu Deklaracije snažno podržava proces objedinjavanja islamske zajednice na teritoriji Republike Srbije, u skladu sa islamskim pravom i osmanlijskom tradicijom, poštujući multietničku strukturu vjernika kao i teritorijalni integritet i suverinitet Bosne i Hercegovine, u kojoj je neophodno svim pravnim i političkim sredstvima demontirati entitete nastale na politici etničkog čišćenja, ratnih zločina i zločina genocida.

Bošnjačko nacionalno vijeće se protivi procesu rehabilitacije ratnog zločinca Draže Mihailovića i četničkog pokreta koji duboko uznemirava i vrijeđa bošnjački narod u Sandžaku a državu Srbiju nepovratno udaljava od članstva u Evropskoj uniji čiji je sistem vrijednosti utemeljen na tradiciji antifašizma.

Inače, radna verzija Deklaracije se sastoji od 10 poglavlja u kojim se skreće pažnja na sve probleme s kojima se susreću pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji, s posebnim naglaskom na proces zaustavljnja i onemogućevanja korišćenja Ustavom i zakonom garantovanih prava i sloboda sandžačkih Bošnjaka u Srbiji.

Javna rasprava o tekstu Deklaracije trajaće do 21. januara, nakon čega će na posebnoj sjednici Vijeća biti razmatran i usvojen završni tekst Deklaracije. Na sjednicu će, pored vijećnika i članova Izvršnog odbora i resornih odbora BNV, biti pozvani i bošnjački odbornici u sandžačkim opštinama, kao i legitimni predstavnici Bošnjaka na lokalnom i republičkom nivou, predstavnici institucija i udruženja Bošnjaka u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, regionu i dijaspori.

Tokom javne rasprave o Deklaraciji, koju je predložilo Vijeće, biće prilike da se razgovara i o pitanjima postavljenim u pismu predsjednika Vijeća Esada Džudževića od 16. novembra 2011. godine upućenog predsjedniku Srbije, predsjedniku Vlade i predsjednici Narodne Skupštine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.