Posjeta delegacije BNV Bakiru Izetbegoviću

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća predvođena predsjednikom Izvršnog odbora Esadom Džudževićem boravila je danas u zvaničnoj službenoj posjeti Sarajevu i sastala se sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Tema razgovora bila je: „Položaj i ostvarivanje prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji i saradnja institucija Bosne i Hercegovine sa bošnjačkim institucijama van matice“.

Tokom razgovora sa predsjednikom Izetbegovićem posebno je istaknuto da je za poboljšanje ukupnog položaja pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji od izuzetne važnosti saradnja i dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije, čemu je g-din Izetbegović dao izuzetno veliki doprinos.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća zatražila je podršku od g-dina Izetbegovića institucionalnom modelu i nastavku ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, u svim oblastima u skladu sa međunarodnim standardima.

U otvorenom i iskrenom razgovoru sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakirom Izetbegovićem, takođe je data podrška procesu umrežavanja bošnjačkih institucija BiH i Sandžaka, te naglašena potreba stalne komunikacije i institucionalizacije tih odnosa.

Predstavnici BNV zatražili su od g-dina Izetbegovića podršku u procesu postizanja nacionalnog konsenzusa unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa u Sandžaku.

Na sastanku je podržana i ideja otvaranja Konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.