Posjeta delegacije BNV osnovnoj školi “Dr. Ibrhim Bakić” u Ljeskovi

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom Vijeća Esadom Džudževićem posjetila je danas osnovnu školu “Dr. Ibrhim Bakić” Ljeskova, u općini Tutin.

Prilikom posjete, delegacija Vijeća uručila je direktorima OŠ “Dr Ibrahim Bakić” Medžidu Mujoviću komplet lektira za prvi i peti razred osnovne škole koje je Vijeće obezbijedilo od strane Izdavačke kuće “Bosanska riječ”, kao i komlet prigodnih portreta znamenitih bošnjačkih ličnosti Avda Međedovića, Rifata Burdžovića Trša, Ćamila Sijarića, Kulina bana, Mehmeda Kurtćehajića.

Delegaciju Vijeća su pored predsjednika Džudževića, činili i članovi Odbora za obrazovanje Hodo Katal i Nazim Halilović, kao i generalni sekretar Društva za bosanski jezik Amir Dautović.

Direktor osnovne škole “Dr. Ibrahim Bakić” Medžid Mujović zahvalio je predsjedniku Vijeća i njegovim saradnicima na današnjoj posjeti i prigodnim hedijama, i izrazio zadovoljstvo zbog dugogodišnjeg parnerskog odnosa osnovne škole u Ljeskovi i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević izrazio je zadovoljstvo posjetom školi u kojoj je 20. oktobra 2004. godine, održan prvi Javni čas bosanskoga jezika u Sandžaku, nakon 97. godina od zabrane njegove upotrebe i preimenovanja u srpsko-hrvatski jezik 1907. godine. Džudžević je, također, podsjetio da je istoga dana promijenjen i naziv škole u kojoj je održan u osnovna škola “Dr. Ibrahim Bakić”, koja je do tada nosila ime Jovana Popovića i da je ova obrazovno-odgojna ustanova proglašena Odlukom Vijeća od posebnog značaja.

Delegacija BNV poklonila je školama sljedeće lektire za prvi i peti razred osnovne škole: Avdo Međedović: Ženidba Smailagić Meha, Ismet Bekrić: Dječije nebo, Nasiha Kapidžić-Hadžić: Maskenbal u šumi, Radjard Kipling: Knjiga o džungli, Braća Grim: Bajke, Dž. Svift: Guliverova putovanja, Z. Hasić: Praviš se važan, O. Vajld: Sretni princ, A. Hozić: Bio jedan šmokljan, Z. Hubijar: Bolje znati nego imati, Š. Ešić: Rudarev kućerak i J.J. Zmaj: Pačija škola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *