Posjeta Delegacije EU Bošnjačkom nacionalnom vijeću

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević primio je danas u Glavnom uredu Vijeća Delegaciju Evropske Unije na čelu sa šefom Delegacije, ambasadorom Vensanom Dežerom.

Delegaciju Evropske Unije činili su: Vensan Dežer, ambasador Evropske Unije u Srbiji, Ana Stanković i Aleksandar Đorđević, članovi delegacije i Grem Tindal, menadžer EU PROGRES-a.

Sastanku su prisustvovali i Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku, Mevljuda Melajac, šef Resora za službenu upotrebu jezika i pisma, Mustafa Baltić, šef Resora za bošnjačku kulturu, Hasna Ziljkić, šef Resora za informisanje na bosanskom jeziku i Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku.

Predsjednik Vijeća je sa najbližim saradnicima upoznao Delegaciju Evropske Unije o položaju i ostvarivanju prava Bošnjaka, i iskazao zadovoljstvo što pri uživanju kolektivnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji, a naročito školstva na bosanskom jeziku, Bošnjaci imaju bolji pristup ove Vlade Republike Srbije u odnosu na prethodnu. Gospodin Džudžević je zatražio od ambasadora Dežera pomoć u sufinansiranju projekta besplatnih udžbenika za učenike petog razreda osnovnih škola u Sandžaku koji će od 1. septembra nastavu pohađati na bosanskom jeziku.

Predsjednik Džudžević je na kraju je istakao generalnu ocjenu da ova Vlada Republike Srbije olakšava, a ne otežava ostvarivanje prava Bošnjaka u Republici Srbiji.