Posjeta delegacije Vijeća Opštini Prijepolje

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom Vijeća Esadom Džudževićem posjetila je jučer Opštinu Prijepolje i tom prilikom održala sastanak u kabinetu predsjednika Opštine sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorima i pedagozima obrazovno-vaspitnih ustanova u Prijepolju. Cilj posjete je da se delegacija Vijeća upozna sa tokom sprovođenja anketiranja roditelja o modelu nastave u tim školama i dogovor o sprovođenju aktivnosti radi što boljeg početka nastave na bosanskom jeziku od 1. septembra 2013. godine.

Predstavnici Vijeća su u razgovorima sa direktorima i pedagozima dobili informacije o toku anketiranja roditelja o modelu nastave u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku u školskoj 2013./2014. i o svim tehničkim detaljima vezanim za implementiranje novog modela obrazovanja Bošnjaka u Sandžaku. U toku ovih razgovora riješene su sve nedoumice i nejasnoće u vezi sa ovim pitanjima.

Delegaciju Vijeća u sastavu: Esad Džudžević, predsjednik Vijeća, Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku, Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku i Farisa Fetahović, član autorskog tima za izradu udžbenika na bosanskom jeziku, primio je zamjenik predsjednika opštine Dobro Lazarević i član opštinskog vijeća Nedžad Hocić.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević je istakao zadovoljstvo zbog ovog sastanka:

“Drago mi je što je danas upriličen ovaj konstruktivni sastanak sa direktorima i pedagozima obrazovno-vaspitnih ustanova u Prijepolju. Sa ovog sastanka smo izvukli dva osnovna zadatka: obaveza direktora da do 7. juna sprovedu anketu o modelu nastave u školskoj 2013/2014. i dogovor da se održe Javni časovi bosanskog jezika i književnosti, historije i kulture u tri obrazovno-vaspitne ustanove u Prijepolju: PU ’’Mišo Cvijović, OŠ ’’Svetozar Marković’’ i Gimnaziji. Ovim obrazovno-vaspitnim ustanova će biti dodjeljene interaktivne table koje je Vijeće obezbijedilo od Turske razvojne agencije TIKA kao tehničku podršku sprovođenja novog modela nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku.”

Džudžević je dodao da nakon sprovedene ankete, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja preuzima svoje nadležnosti u daljem procesu implementacije nastave na bosanskom jeziku u obrazovno- vaspitnim ustanovama u Sandžaku.

“Završetkom procesa anketiranja roditelja, tačnije od 7. juna, stupa Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja sa svojim mehanizmima i preuzima svoje nadležnosti. Bošnjačko vijeće završava svoj veliki dio posla. Ja sam veoma zadovoljan načinom, pristupom, i rezultatima dosadašnjeg rada Vijeća u samom procesu implementacije nastave na bosanskom jeziku”, rekao je on.

Na kraju sastanka predstavnici Vijeća i predstavnici obrazovno-vaspitnih ustanova u Prijepolju zaključili su da je potrebno zajedno sa predstavnicima Vijeća u daljem toku realizaicije ovog projekta uključiti što više predstavnika nadležnog ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi se tehnički što bolje pripremili za početak nastave u Prijepolju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.