POSJETA PREDSTAVNIKA AMBASADE VELIKE BRITANIJE BOŠNJAČKOM NACIONALNOM VIJEĆU

Predstavnica Ambasade Velike Britanije u Srbiji, prvi sekretar za politička pitanja gospođica Lusi Meizels posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće.

Cilj posjete je bio da se sekretarka za politička pitanja Ambasade Britanije direkno upozna sa radnom i aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Predstavnici Vijeća su upoznali gospođu Meizels sa aktivnostima, planovima i programima Vijeća i problemima u ostvarivanju prava garantovanih Ustavom u zakonima Srbije u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja i službene upotrebe jezika i pisma.

Predstavnici Vijeća su posebno istakli probleme sa kojima se susreću Bošnjaci u Sandžaku koji su također navedeni i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o napretku Srbije: Bošnjaci su nedovoljno zastupljeni u državnim preduzećima, policiji sudstvu i javnim i upravnim vlastima, Sandžak je među najnerazvijenijim područjima u Srbiji kojem nedostaje infrastruktura i investicije te činjenica da je u Sandžaku procenat nezaposlenosti dostiže 60 posto i da je među nezaposlenima najveći broj mladih.

Predstavnicu Ambasade Velike Britanije u Srbiji su ispred Vijeća primili potpredsjednica Vijeća, Vasvija Gusinac i predsjednik Izvršnog odbora Vijeća prof.dr. Hasim Mekić, te sekretar Vijeća, Ahmedin Škrijelj.

DSC_2673

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.