Posjeta Udruženja nastavnika i profesora bosanskog jezika i književnosti Tuzlanskog kantona

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je posjetila delegacija Udruženja nastavnika i profesora bosanskog jezika i književnosti Tuzlanskog kantona.

Delegaciju su činili predsjednica Udruženja Amela Isanović, predsjednik skupštine Udruženja Arif Švraka, sekretar Udruženja Sabina Jogunčić i član Nadzornog odbora Udruženja Maida Švraka.

Cilj posjete prevashodno je razmjena ideja, iskustava kao i izražavanje obostrane želje za realizaciju zajedničkih projekata. Gosti su prilikom posjete ponudili nesebičnu pomoć u izvođenju nastave na bosanskom jeziku. Ujedno je izražena bezkompromisna podrška Udruženja uvođenju nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku, što je, kako je naglašeno, od neprocjenjive vrijednosti i kolegama u Bosni. Po riječima predsjednice Udruženja, afirmacija bosanskog jezika u Sandžaku znači i afirmaciju bosanskog jezika u Bosni. Svakako je neophodno da se stručno i naučno djeluje u afirmaciji bosanskog jezika, između ostalog i zato što je sandžački dijalekat jedan od dijalekata bosanskog jezika, čemu je posvjedočila i nauka.

Uvođenje nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku je jedan most više ka spajanju Bosne sa Sandžakom, zato bosanski jezik treba da smatramo svojim maternjim jezikom, kako formalno tako i u praksi. Nastavom na bosanskom jeziku jačamo afirmaciju bošnjačkog identiteta i bošnjačke kulture, i u tom cilju izvođači u nastavi na bosanskom jeziku treba da o maternjem jeziku govore i van učionica, naglašeno je prilikom posjete.

Nakon sastanka delegacije iz Bosne sa članovima Odbora za obrazovanje u Glavnom uredu Vijeća, gosti su održali edukativni seminar na temu “Nastava na bosanskom jeziku- iskustva u u osnovnim i srednjim školama školama u Tuzlanskom kantonu” kojem su prisustvovali članovi Odbora za obrzovanje na bosanskom jeziku, članovi podobora za različite obrazovne nivoe, članovi radnih timova za za izradu udžbenika i drugih nastavnih sredstava kao i i vaspitači i nastavnici i direktori obrazovno-vaspitnih ustanova u kojima će se izvoditi ogledna nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.