Poštovanje Sandžaka kao historijske oblasti

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, potpredsjednici Esad Džudžo, Vasvija Gusinac i Muhedin Fijuljanin, učestvovali su, 3. juna 2015. godine, u Beogradu, na zvaničnom sastanku sa delegacijom komisije eksperata Savjeta Evrope. Tema sastanka bila je analiza trećeg izvještaja Savjetu Evrope o sprovođenju Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, kojeg je Republika Srbija predala Savjetu Evrope.

Tokom razgovora sa komisijom eksperata Savjeta Evrope, predstavnici BNV iznijeli su primjedbe na tekst državnog izvještaja o primjeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, osvrćući se posebno na sve oblasti regulisane Poveljom i prihvaćene obaveze Republike Srbije u vezi sa tim.

U razgovoru je posebno naglašeno da postojeća ustavna i zakonska rješenja, odnosno pravni okvir Republike Srbije ne daje dovoljne garancije za ostvarenje prava pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica i da ga je neophodno izmijeniti.

Delegaciji komisije eksperata pružene su informacije o svim problemima u ostvarivanju prava Bošnjaka u Republici Srbiji uopšte, a posebno u oblastima obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma, kulture, informisanja, ekonskom i društvenom životu, kao i prekograničnoj saradnji.

Na sastanku su nabrojani svi pojedinačni slučajevi uskraćivanja i onemogućavanja ostvarivanja prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice i istaknuti jasni stavovi u vezi primjene odgovarajućih standarda u vezi sa tim.

Posebno, delegaciji eksperata Savjeta Evrope ukazano je na osnovne ciljeve i načela Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, koja se ogledaju u članu 7. ovog pravno obavezujućeg međunarodnog dokumenta, a u kojem se izričito zahtijeva od svake države članice da gradi svoju politiku, zakonodavstvo i praksu u cilju i na načelu “poštovanja geografske oblasti svakog regionalnog ili manjinskog jezika kako bi se obezbjedilo da postojeća ili nova upravna podjela ne predstavlja prepreku unaprjeđenju regionalnog ili manjinskog jezika”.

Na sastanku sa predstavnicima BNV, kao predstavnici Komiteta eksperata Savjeta Evrope za Povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima, učestvovali su eksperti Savjeta Evrope prof. dr Ranko Bugarski, Dieter Halwachs, Stefan Oeter, Jorg Horn i Kristof Buza.

Na osnovu državnog izvještaja o primjeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, kao i prijedloga i priloga nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, komisija eksperata treba da sačini evaluacioni izvještaj u kome će biti date i detaljne preporuke kako se može poboljšati promovisanje manjinskih jezika u Republici Srbiji. Taj evaluacioni izvještaj će biti predat Komitetu ministara Savjeta Evrope koji može da odluči i donese dodatne opšte preporuke Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.