POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI BNV MINISTARSTVA PROSVJETE I ZAVODA ZA UDZBENIKE

U Ministarstvu prosvjete nauke i tehnološkog razvoja danas je potpisan Memorandum o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku i pismu između Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za udžbenike.

Memorandum o saradnji podrazumijeva obavezu Zavoda za udžbenike da izradi sve nedostajuće udžbenika na jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Potpisivanju memoranduma su ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovali potpredsjednik Vijeća Esad Džudo, predsjednik Odbora za obrazovanje Bajro Gegić i stručni saradnik Vijeća za obrazovanje na bosanskom jeziku Aida Smajović.

Potpredsjednik Vijeća Džudžo se prilikom potpisivanja obratio ispred Koordinacije nacionalnih vijeća te istakao da su se potpisivanjem ovog sporazuma stvorili uslovi da Republika Srbija konačno počne da primjenjuje dio svojih obaveza u oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku u skladu sa zakonima.

Pored memoranduma u oblasti izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku, danas su potpisani i memorandumi o izdavanju udžbenika na mađarskom, hrvatskom, bugarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.