Potpredsjednica Vlade Kori Udovički odgovorila na pismo predsjednika Vijeća o nastavi na bosanskome

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak je, u ime potpredsjednice Vlade Srbije, Kori Udovički, uputio odgovor na dopis Vladinog sekreterijata, u kome obavještava i BNV da je pismo prosljeđeno Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, u skladu sa nadlježnostima. Ranije je, predsjednik BNV Esad Džudžo, uputio pismo premijeru Vlade Srbije, Aleksandru Vučiću, u vezi nastave na bosanskome jeziku u Sandžaku. Generalni sekretar Vlade Srbije, Novak Nedić, je obavjestio BNV da je pismo prosljeđeno Ministarstvu državne uprave i lokalne smaouprave, na dalju nadlježnost.

Predsjednik Džudžo je u pismu izrazio veliku bojazan za nastavak implementacije započetog procesa implementacije obrazovanja pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji na maternjem jeziku i zatražio nesmetan nastavak ostvarivanja istog.

On je upoznao premijera sa činjenicom da je u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, u gradu Novom Pazaru, i općinama Tutin i Sjenica, školske 2013/2014. godine, za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice organizovana nastava na bosanskome jeziku, u skladu sa zakonom, međunarodnim standardima, kao i voljom roditelja.

U skladu sa usvojenim planovima i programima, na nivoima osnovnog i srednjeg obrazovanja, nastava je izvođena u I i V razredu osnovne i u I razredu srednjih škola, i nju je, u 35 obrazovno-odgojnih ustanova, pohađalo 4 088 učenika, raspoređenih u 168 odjeljenja.

Džudžo je ocijenio da je evolucioni izvještaj o sprovođenju tog procesa pokazao je da je on u značajnoj mjeri doprinio poboljšanju ostvarenosti prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, vraćanju povjerenja građana u institucije sistema i uspostavljanju stabilnijih međuetničkih odnosa u Sandžaku.

Džudžo je istakao da je Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji, aktivno učestvovalo u ovom procesu kao partner Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, međutim, na osnovu posljednjeg radnog sastanka predstavnika BNV sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i nekoliko dopisa potpisanih direktno od strane ministra dr Srđana Verbića, iskazao je veliku zabrinutost za nastavak
implementacije započetog procesa obrazovanja implementacije obrazovanja Bošnjaka na maternjem jeziku, o kojima je upoznao javnost još prije mjesec dana.

Džudžo je iskazao zabrinutost jer, Ministarstvo prosvjete, iako je bilo u zakonskoj obavezi da za sve učenike koji su pohađali nastavu na bosanskome jeziku obezbijedi i adekvatne javne isprave, na kraju tekuće školske godine, za učenike I godine gimnazije nije obezbijedilo svjedočanstva na bosanskome jeziku, kao propisana školska isprava o završenom razredu, čime je djeci i učenicima bošnjačke nacionalnosti dovedeno u pitanje
ostvarivanje prava na obrazovanje na maternjem jeziku.

Predsjednik Džudžo je, također, izrazio veliku bojazan za pravovaljano sprovođenje postupka izjašnjavanja djece i učenika za jezik nastave prilikom upisa u srednje škole za školsku 2014/2015. godinu, zbog konstantnog osporavanja prava djece i učenika bošnjačke nacionalnosti u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši na obrazovanju na bosanskome jeziku i pored izražene volje roditelja i zatražio od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Vlade Srbije da to pravo obezbijedi u školskoj 2014/2015. godini.

Na kraju je istakao da će Bošnjačko nacionalno vijeće učiniti sve, u okviru svojih nadležnosti, da zaštiti pravo svakog pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji na ostvarivanje Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima garantovanih prava, i pozivao da, u okviru svojih nadlježnosti, i premijer Vučić preduzme adekvatne korake u tom pravcu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.