Poziv Bošnjacima da provjere da li su upisani u poseban bošnjački birački spisak

Na 57. redovnoj sjednici Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, održanoj 07. februara 2011.godine u Novom Pazaru, pored ostalog, zaključeno je da se uputi pismo gradskim i opštinskim upravama povodom održavanja izbora za novi saziv Vijeća, kao i sljedeće:

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nakon održanih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, od 06. juna 2010.godine i nakon neuspjelih dogovora o formiranju novog saziva Vijeća, kao i činjenice da su raspisani novi izbori za 17. april 2011.godine, pozivamo sve Bošnjake u Sandžaku i Republici Srbiji, kao i u dijaspori, da provjere da li su upisani u poseban bošnjački birački spisak, koji se vodi u gradskim i opštinskim upravama. Na taj način stičemo pravo da učestvujemo na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i time nastavimo da se legitimnim i zakonskim putem borimo za svoja nacionalna, ekonomska i regionalna prava u ovoj zemlji.

Ovim putem još jednom ističemo svoj zahtjev Vladi Republike Srbije i lokalnim samoupravama u Sandžaku, da ne čekajući dan izbora, zaustave prekid u ispunjavanju zakonskih obaveza u procesu ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u skladu sa Ustavom, zakonima i evropskim standardima.

Pozivamo sve relevantne političke stranke, institucije i organizacije koje okupljaju sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji, da uzmu učešća u ovoj kampanji upisa u posebne biračke spiskove i na taj način doprinesu ostvarenju bošnjačkog nacionalnog jedinstva, koje je, uprkos nesporazumima i nerealnim ambicijama pojedinih aktera prošlogodišnjih izbora za BNV, fundirano upravo tokom prošlogodišnje izborne kampanje i manifestovalo se jedinstvenim prihvatanjem bošnjačkih nacionalnih simbola i nacionalnih blagdana, čime su stvoreni osnovni preduslovi za postizanje nacionalnog koncenzusa unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa.

Time se, takođe stvara povoljan ambijent za razgovore o svim drugim spornim pitanjima, kao što je formiranje jedinstvene Islamske zajednice, sređivanje stanja na visokoškolskim ustanovama u Novom Pazaru i druga pitanja, a prije svega za nastavak i deblokadu procesa ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Pozivamo istovremeno nadležne službe u gradskim i opštinskim upravama u Sandžaku da ažuriraju posebne biračke spiskove i isprave mnoge nedostatke uočene prilikom održavanja prošlogodišnjih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće.

U Novom Pazaru,                                                Informativna služba BNV-a

08.02.2011.godine

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.