Poziv na bošnjačko-srpski dijalog

Novi četvorobroj (29-32) časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka riječ” promivisan je danas u velikoj sali Medija centra u Beogradu. Promocija časopisa je održana pod sloganom “Bošnjačka riječ – da li se dovoljno jako čuje?”

Na promociji su govorili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, glavni i odgovorni urednik časopisa prof. dr. Redžep Škrijelj, urednica časopisa Hasna Ziljkić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Bosni i Hercegovini i saradnik časopisa prof. dr. Senadin Lavić i politolog, univerzitetski profesor i bivši ombudsman za manjinska prava u Srbiji dr. Goran Bašić.

Učesnici na promociji su predstavljajući ideju časopisa, pokušali da odgovore na pitanje da li se bošnjačka riječ na pravi način čuje u Srbiji. Oni su, također, istakli da je potrebno hitno uspostaviti bosansko-srbijanski i bošnjačko-srpski dijalog.

Aktuelni broj časopisa donosi brojne naučno-istraživačke radove vrsnih bošnjačkih intelektualaca: Alije Džogovića, Seada Šemsovića, Senadina Lavića, Fatime Muminović-Pelesić, Seada Ibrića, Zećira Ramčilovića, Redžepa Škrijelja i drugih.

U ovom četvorobroju redakcija nas je darivala i pripovijedanjamima Faiza Softića, Safeta Sijarića, Nedžiba Vučelja, Salka Lubodera, Faruka Dizdarevića, Šefke Begović Ličina i drugih.

U časopisu su sumirani i rezultati postignuti u prethodnoj godini i propraćene brojne aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Izlazak časopisa finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Foto: Ana Dokučević, Medija centar Beograd)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.