PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA

Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, pozdravlja odluku Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić osuđen za genocid i druge zločine, kao potvrdu činjenice da je pravda spora ali ipak dostižna.
Ova presuda je važan korak u skidanju odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zločine koje je neko počinio u njihovo ime.
Odluku Haškog tribunala smatramo ispravnom, ali očekujemo da se otklone posljedice nastale teritorijalnim osvajanjem silom i etničkim čišćenjem od strane srpskih oružanih snaga.
Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima, Bukovici su sastavni dio projekta uništenja Bošnjaka čija je kulminacija postignuta genocidom u Srebrenici. To potvrđuje činjenica da se Ratko Mladić u to vrijeme u Priboju sastajao sa ministrom za ljudska prava SRJ Momčilom Grubačem.
Pozivamo državne organe Srbije i Evropsku uniju da u procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana izgrade objektivne i stabilne mehanizme i institucije, kako se više nikada ne bi ponovili zločini nad Bošnjacima i osigurala politička egzistencija Bošnjaka Sandžaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.