Predsjednik BNV Esad Džudžo podržao formiranje izborne liste “Za bošnjačko jedinstvo”

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo pozvao je danas, još jednom, sve Bošnjake i Bošnjakinje da provjere da li su upisani u posebni birački spisak nacionalnih manjina u Republici Srbiji (http://pbs.ljudskaprava.gov.rs:85/), te da, ukoliko nisu upisani, posjete općinsku upravu i upišu se u bošnjački birački spisak, kako bi stekli pravo glasa na predstojećim izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Mi Bošnjaci u Sandžaku, kao i u cijeloj Srbiji, imamo posebno pravo i obavezu da se upišemo u poseban bošnjački birački spisak. Time stičemo pravo da definitivno zaokružimo svoj nacionalni, etnički i kulturni identitet u ovoj zemlji. Upisom u poseban birački spisak, omogućava se budućem sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća da, na najveći mogući reprezentativni način, nastavi upravljanje procesom ostvarivanja prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u oblasti obrazovanja na maternjem jeziku, zašiti i unapređenju bošnjačke kulture, informisanja na bosanskome jeziku i službene upotrebe bosanskoga jezika i pisma i drugim pitanjima koja su u neposrednoj vezi sa položajem, identitetom i pravima Bošnjaka i Sandžaku i Srbiji, jednom riječi da budemo ravnopravni sa drugim narodima ove zemlje”, kaže Džudžo.

Džudžo je istakao da ovaj saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća snažno podržava formiranje izborne liste ZA BOŠNJAČKO JEDINSTVO, kao i proces objedinjavanja Islamske zajednice na području Republike Srbije i poziva vjerske poglavare na dijalog koji bi doveo do obostrano zadovoljavajućeg rješenja, u skladu sa islamskim pravom i osmanlijskom tradicijom, a u interesu svih vjernika.

“Samo zajedno možemo dostići visok stepen ostvarenosti prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji, uz punu podršku bošnjačkog naroda koji jedino potvrđuje i daje legitimitet da neko odlučuje u njegovo ime”, zaključio je on.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžo je dodao da, u slučaju formiranja izborne liste pod nazivom ZA BOŠNJAČKO JEDINSTVO, uz učešće svih aktera koji se ozbiljno bave bošnjačkim pitanjima i imaju rezultate, za šta će se sadašnji saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća snažno zalagati i činiti sve da do toga dođe, Bošnjačka lista, koja je učestvovala na prethodnim izborima 2010. godine, neće učestvovati na ovogodišnjim izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina, već će svoje najkvalitetnije kadrove kandidovati za izbornu listu ZA BOŠNJAČKO JEDINSTVO.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.