Predsjednik BNV na panel diskusiji “Učešće mladih – uslov boljeg rada Nacionalnog savjeta Bošnjaka”

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević učestvovao je danas na panel-diskusiji pod nazivom “Učešće mladih – uslov boljeg rada Nacionalnog savjeta Bošnjaka”, koja je organizovana u okviru projekta “Aktivni mladi za aktivne nacionalne savjete”, koja je održana u Svečanoj sali Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Džudžević je izrazio zadovoljstvo što je civilni sektor, u ovom slučaju nevladina organizacija Urban in, pokazao interesovanje  i posvetio pažnju radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, jer sličnih istraživanja nije bilo, osim neutemeljenih kritika.

On je rekao da se Bošnjačko nacionalno vijeće bavi speifičnom problematikom kao što je vođenje procesa ostvarivanja prava Bošnjaka u Srbiji, pregovori sa državnim institucijama, te se na indirektan način uključuju mladi. Osim toga, postoji Odbor za međunacionalnu saradnju i omladinu kao tijelo Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kazao je on.

Predsjednik Vijeća naveo je da se rad Vijeća zasniva na depolitizaciji i profesionalizaciji, a da BNV već 11 godina postavlja standarde, što je veoma odgovoran posao, te je važno istraživanje civilnog sektora i uključivanje mladih.

Esko Urban in 2

Pored Džudževića, u diskusiji su učestvovali i koordinator za kulturu i informisanje Vijeća Semir Gicić i predsjednik Odbora za međunacionalnu saradnju i omladinu Haris Imamović, koji su pozdravili ovakvu vrstu projekta.

Uvodničari su pored Džudževića, bili izvršni direktor Urban In-a Sead Biberović, koordinator Kancelarije za mlade iz Priboja Emir Vražalica i koautorka izvještaja “Aktivni mladi za aktivne nacionalne savjete“ Maida Đakovac.

U diskusiji su učestvovali predstavnici civilnog sektora, nevladinih organizacija, Kancelarija za mlade iz sandžačkih općina i drugih organizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.