Predsjednik BNV sa članovima Evropskog parlamenta o položaju i ostvarivanju prava Bošnjaka u Republici Srbiji

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžević susreo se danas u Domu Narodne skupštine u Beogradu sa članovima Podkomiteta za ljudska prava Evropskog parlamenta gdje je razgovarao o položaju i ostvarivanju prava Bošnjaka u Republici Srbiji, a naročito o postupcima sudsko-pravne zaštite građana-roditelja u onim obrazovno vaspitnim ustanovama u Novom Pazaru, Sjenici i Prijepolju gdje nije počela nastava na bosanskom jeziku, u skladu sa zakonom i rezultatima sprovedene ankete.

Delegacija Podkomiteta Evropskog Parlamenta imaju  sastanke na najvišem nivou sa predstavnicima Vlade i Parlamenta iz relevantnih sektora 28. i 29. oktobra, a za danas je planiran sastanak i razmjena mišljenja sa predstavnicima savjeta nacionalnih zajednica.

Predsjednik Vijeća pozvan je od strane Potpredsjednice Komiteta EP gospođe  Barbare Lohbiler gdje je zajedno sa predstavnicima nacionalnih savjeta  govorio o pitanjima od interesa u vezi predstojećih izbora za Savjete nacionalnih manjina, pristupa elektronskim i pisanim medijima, i zastupljenosti manjinskih zajednica pri lokalnoj i centralnoj vlasti.

Esad Dz sa clanovima Evropskog parlamenta 2

Džudžević je u razgovorima ukazao na nejednak položaj manjina u Sandžaku, Preševskoj dolini i centralnoj Srbiji u odnosu na položaj manjina u Vojvodini. Predsjednik Vijeća je iskazao i nezadovoljstvo učešćem Bošnjaka u sudstvu, policiji, tužilaštvu i u republičkim institucijama koje imaju sjedište na nivou lokalnih samouprava. Džudžević je tražio podršku od članova Evropskog parlamenta da se zaustavi promjena zakona od strane Ustavnog suda Republike Srbije.

Sastanku su prisustvovali članovi Evropskog parlamenta Barbara Lochbihler, Laszlo Tokes i Marcin Gasiuk, a ispred Delegacije Evropske unije Luca Bianconi, Yolanda San Jose, Godana Arackic Nikolic,  Ana Milenić, Ramunas Janusaukas i Aleksandar Đorđević.

Esad Dz sa clanovima Evropskog parlamenta 3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.