Predsjednik BNV učestvovao na konferenciji o unaprjeđenju prava nacionalnih manjina

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević učestvovao je na konferenciji “Jačanje saradnje institucija i tijela koja se bave unapređenjem i zaštitom prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji”, koja je danas održana u Beogradu u organizaciji Evropske unije i Savjeta Evrope u okviru zajedničkog projekta “Promocija ljudskih prava i manjinske zaštite u jugoistočnoj Evropi” u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava u Srbiji.

Učestvujući kao jedan od uvodničara na konferenciji, predsjednik Vijeća Esad Džudžević je u svom uvodnom obraćanju govorio o dosadašnjim iskustvima u ostvarivanju nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća sa primjerima iz prakse. Govorio je o vođenju četvorogodišnjeg dijaloga i senzibiliziranja državnih i lokalnih vlasti u procesu implementacije kolektivnih identiteskih prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Tom prilikom Džudžević je posebno je naglasio dobar primjer partnerskog odnosa Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoje u ostvarivanju prava Bošnjaka na obrazovanje na bosanskom jeziku.

“Taj proces, u kojem učestvuju preko 12.000 aktivnih sudionika, predstavlja školski primjer demonstracije podizanje kapaciteta jedne nacionalne zajednice, u situaciji kada ta zajednica nema klasičnu matičnu državu, a taj nedostatak pokušava nadomjestiti jednim posebnim mehanizmom koji se u međunarodnom pravu naziva podrška i oslonac na zemlju zaštitnicu, što je ovom slučaju Republika Turska”, kazao je Džudžević.

Na konferenciji se, pored toga, govorilo i o saradnji državnih organa i nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, dosadašnjim iskustvima u ostvarivanju nadležnosti nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, o radu nezavisnih tijela za nadzor nad primjenom Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina kao i mogućnostima unaprjeđenja položaja nacionalnih manjina i izmjenama Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.