Predsjednik BNV učestvovao na konferenciji “Srbija na putu ka toleranciji i nediskriminaciji”

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo učestvovao je danas na konferenciji pod nazivom “Srbija na putu ka toleranciji i nediskriminaciji: Iskustva Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti”, u organizaciji službe Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, u Palati Srbija, u Beogradu.

Cilj konferencije je da se javnosti predstave iskustva i rezultati rada Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti i otvori debata o ključnim izazovima u implementaciji antidiskriminacionih propisa. Konferencija je omogućila da se u otvorenom i konstruktivnom razgovoru učesnika sagleda aktuelno stanje u ostvarivanju i zaštiti ravnopravnosti i razmotre ključni pravci djelovanja državnih organa i drugih društvenih aktera u cilju spriječavanja i suzbijanja diskriminacije u društvenim odnosima.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, suočeno sa diskriminacijom u toku procesa implementacije nastave na bosanskome jeziku u obrazovno-odgovjnim ustanovama u Sandžaku, u dva navrata slalo pritužbe službi Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti, 26.07.2011. i 14.03.2014. godine.

Srbija na putu ka toleranciji i nediskriminaciji 4

Također, Bošnjačko nacionalno vijeće je 22. septembra 2014. godine uputilo obavještenje službi Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti u kojem je informiše o novim činjenicama i okolnostima u vezi pritužbi Vijeća protiv Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i obrazovno-odgojnih ustanova u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju. U obavještenju se navodi da nijedna od obrazovno-odgojnih ustanova, kao ni Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, nisu postupili po preporukama Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, te da su nastavili sa kršenjem odredaba Zakona o zabrani diskriminacije.

Srbija na putu ka toleranciji i nediskriminaciji 3

Na osnovu tog obavještenja, Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti izrekla je, zbog nepostupanja po datim preporukama, mjeru opomene sljedećim obrazovno-odgojnim ustanovama:

  • Gimnazija u Novom Pazaru
  • OŠ “Svetozar Marković” Brodarevo u Prijepolju
  • OŠ “Mihajlo Baković” Seljašnica u Prijepolju i
  • PU “Miša Cvijović” u Prijepolju.

Srbija na putu ka toleranciji i nediskriminaciji 2

Uvodničari na konferenciji bili su Nevena Petrušić, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, Maja Gojković, predsjednica Skupštine Reublike Srbije, Luka Bjankoni, Delegacija EU u Srbiji i Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU. Konferenciji su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici državnih organa, međunarodnih organizacija kao i predstavnici civilnog sektora.

Srbija na putu ka toleranciji i nediskriminaciji 5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.