Predsjednik BNV uputio pismo državnom rukovodstvu Srbije

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodni poslanik  Esad Džudžević uputio je danas pismo Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, Predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Slavici Đukić – Dejanović i Predsjedniku Vlade Republike Srbije dr Mirku Cvetkoviću, u kome se kaže:

“Poštovani,

Kao najviše predstavničko tijelo pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice, Bošnjačko nacionalno vijeće prati i analizira položaj Bošnjaka u Republici Srbiji, rad bošnjačkih nacionalnih institucija i legitimno izabranih predstavnika Bošnjaka u Skupštini, Vladi Republike Srbije i drugim organima i ustanovama na svim nivoima.

Prema ocjeni BNV legitimno izabrani predstavnici Bošnjaka u Vladi i Skupštini Srbije u proteklom periodu pokazali su visoku političku svijest i posebnu državničku odgovornost. Svojim učešćem u Vladi Srbije Bošnjačka lista postigla je neočekivano velike rezultate, posebno na planu održivog razvoja nedovoljno razvijenih područja, realizujući veliki broj projekata od nacionalnog značaja i odlučno doprinoseći stvaranju stimulativnog ambijenta za razvoj i investicije u ove krajeve. U Skupštini Srbije, sa druge strane najveći broj proevropskih zakona usvojen je sa 126 ili 127 glasova “za”, odnosno uz dva presudna bošnjačka glasa, što je jasna činjenica da su Bošnjaci kao manjina dali svoj puni doprinos evropskom putu Srbije, što je takođe od velikog značaja, isto kao i činjenica da je bošnjački ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin svojim radom kao kopredsjednik mješovitog Komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske dao odlučujući doprinos uspostavljanju dobre saradnje između ove dvije zemlje, čiji su odnosi dostigli najveći nivo u historiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće, istovremeno, izražava veliko nezadovoljstvo zbog činjenice da bošnjački politički predstavnici u Skupštini, Vladi Srbije i drugim državnim organima i institucijama, nisu naišli ni na minimum razumijevanja i podrške za omogućavanje ostvarivanja Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima zagarantovanih prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u oblasti službene upotrebe jezika i pisma, kulture, obrazovanja i informisanja na svom maternjem bosanskom jeziku, o čemu sam Vam nedavno u otvorenom pismu skrenuo pažnju.

Posebno veliko nezadovoljstvo i zabrinutost Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zbog činjenice nastavka politike policijske represije koje je bivši Miloševićev režim sprovodio nad pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u Sandžaku, a koja se manifestuje porastom nasilničkog ponašanja pripadnika policije, sudstva i tužilaštva stvaranjem atmosfere njihove lične, imovinske i pravne nesigurnosti.

Svi pokušaji i zahtjevi bošnjačkih političkih predstavnika u Skupštini, Vladi Republike Srbije i drugim državnim organima za zaštitu Ustavom i zakonima zagarantovanih prava Bošnjaka ostali su praktično bez ikakvih rezultata. Niko od počinilaca teških kršenja ljudskih prava i nasilja nad Bošnjacima nije procesuiran, smijenjen ili kažnjen, što predstavlja podsticaj za novo nasilničko ponašanje i može imati veoma loše posljedice na budućnost dobrih međunacionalnih odnosa posebno u multietničkim sredinama kakva je Sandžak. Primjeri nasilničkog upada naoružanih lica u prostorije Bošnjačke liste, oružani napad i pokušaj atentata na bošnjačkog ministra Sulejmana Ugljanina, 17. januara 2009. godine, ugrožavanje lične sigurnosti i integriteta bošnjačkih izabranih predstavnika, te napadi na vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije, kao i najnoviji nasilnički odnos prema maloljetnicima Bošnjacima u Novom Pazaru, najočigledniji su odraz takve politike.

U vezi sa navedenim, tražim od Vas da, u skladu sa Vašim Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, inicirate postupak za:

1. deblokadu ostvarivanja Ustavom i zakonom garantovanih prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji,

2. smjenu svih čelnih ljudi u policijskim upravama i stanicama u svim sandžačkim opštinama i gradu Novom Pazaru,

3. razrješenje sa dužnosti svih zaposlenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, koji su učestvovali u nasilju i kršenju ljudskih prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji,

4. usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu i tužilaštvu u svim opštinama u kojima žive Bošnjaci,

5. omogućavanje povratka, prognanih i raseljenih Bošnjaka, u opštinu Priboj (iz perioda 1991.-1999.).

Ukoliko u narednih 60 dana, ne učinite konkretne korake i preduzmete efikasne mjere na postizanju vidljivih rezultata u vezi sa naprijed iznesenim, Bošnjačko nacionalno vijeće će pozvati sve bošnjačke političke predstavnike da se povuku iz Skupštine, Vlade Republike Srbije i drugih državnih organa i institucija.

U interesu zaštite kolektivnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji, i njihove lične, imovinske i pravne sigurnosti, Bošnjačko nacionalno vijeće će, u tom slučaju, takođe, biti prinuđeno da se za pomoć obrati predstavnicima međunarodne zajednice.”

Kaže se u pismu Esada Džudževića upućenom Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, Predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Slavici Đukić – Dejanović i Predsjedniku Vlade Republike Srbije dr Mirku Cvetkoviću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.