Predsjednik BNV uputio pismo premijeru Vučiću o problemima u nastavi na bosanskome

Predsjednik BNV, Esad Džudžo, uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, i upoznao ga o nekim problemima u nastavi na bosanskome jeziku.

“Bošnjaci u Srbiji su, u protekloj 2013/2014.godini, ostvarili pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku. Međutim, kao svaki dugoročni proces, pa i ovaj, sa sobom nosi određene probleme, sa kojima ću Vas još jednom podsjetiti u ovom pismu, i to pred početak predstojeće 2014/2015. školske godine, u kojoj će nastavu pohađati druga generacija učenika u nastavi na bosanskom jeziku.

Naime, prvi upisni krug za gimnazije i srednje stručne škole u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši je održan 7. i 8. jula 2014.godine. Tokom upisa, učenicima bošnjačke nacionalnosti i njihovim roditeljima, onemogućeno je, u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom, propisano opredjeljenje o jeziku nastave, u predstojećoj 2014/2015.godini. Pored toga, vršeno je distribuiranje protivpravnih obrazaca o izjašnjavanju o izbornom nastavnom predmetu bosanski jezik. O pomenutom kršenju zakona i uskraćivanju prava učenika bošnjačke nacionalne zajednice smo pismom izvjestili Vas, 6. 8. 2014.godine, i resornog ministra Srđana Verbića, 21. 7. 2014.godine. Ovim putem Vas molim da, u skladu sa međunarodnim, ustavnim i zakonskim načelima, u okviru svojih nadležnosti, preduzmete adekvatne korake kako bi se omogućilo inače zakonski obavezno izjašnjavanje učenika i roditelja o jeziku nastave, prilikom drugog upisnog kruga u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, koje će se održati 27. i 28. avgusta 2014.godine.

Također Vas molim, da se učenicima novopazarske i sjeničke gimnazije, u kojima je Vijeće obezbjeđivalo dodatne troškove nastave na bosanskome jeziku, koji su uspješno završili prvu godinu na bosanskome jeziku, u toku 2013/2014. školske godine, omogući nesmetan upis druge godine, u predstojećoj 2014/2015.godini. Činjenica je, da su, i pored objezbeđene kompletne školske evidencije, učenicima novopazarske i sjeničke gimnazije uručivana svjedočanstva na srpskom jeziku, dok su u tutinskoj gimnaziji učenici dobili svjedočanstva na bosanskome jeziku, što nije svojstveno jednoj pravno uređenoj zemlji. Za školsku 2014/2015.godinu, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, u Prosvjetnom glasniku br. 5, od 10. jula 2014. godine, objavilo sve neophodne pravilnike i planove udžbenika za srednjoškolski nivo obrazovanja.

U općinama Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, Bošnjačko nacionalno vijeće je imenovalo koordinatore i saradnike za obrazovanje koji su sproveli slobodno anketiranje roditelja učenika koji će u školskoj 2014/2015. godini pohađati nastavu u prvom i petom razredu osnovne škole, kao i u prvom razredu srednje škole. Prvi krug anketiranja roditelja u ovim općinama, koji je trajao od 1.aprila do 30.juna, je uspješno sproveden, te su postignuti rezultati ocijenjeni pozitivno.

O svim ovim problemima ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na svom maternjem jeziku smo Vas obavještavali u više navrata, kao i predstavnike međunarodne i domaće javnosti.
Sva, gore iznesena kršenja zakona, pa čak i akti diskriminacije, su potvrđena od strane državnih, nezavisnih organa, Zaštitnika građana, Saše Janković (Del. br. 17899, datum: 23. 6. 2014.godine), Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, Nevene Petrušić (Br. 07-00-96/2014-02 – 07-00-116/2014-02), kao i prosvjetne inspekcija resornog ministarstva.

U partnerskom odnosu Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i BNV, na nivoima osnovnog i srednjeg obrazovanja, u školskoj 2013/2014. godini, nastava je izvođena u predškolskom pripremnom programu, prvom i petom razredu osnovne i u prvom razredu srednjih škola, i nju je, u 35 obrazovno-odgojnih ustanova, pohađalo 4 088 učenika, raspoređenih u 168 odjeljenja.

Poštovani predsjedniče Vlade,

Očekujem od Vas, da u skladu sa Vašim nadležnostima, obezbijedite da i pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji nastave da uživaju sva Ustavom i zakonom garantovana prava, a posebno pravo na obrazovanje na maternjem jeziku.“, kaže se u pismu.

O sadržaju pisma koje je uputio premijeru Vučiću, predsjednik Džudžo je obvijestio i ministra resornog ministarstva, Srđana Verbića, direktorku Kancelarije za evropske integracije, Jadranku Joksimović, Šeficu pregovaračkog tima Srbije za pridruživanje EU, Tanju Miščević i Šefa delegaciju EU u Srbiji, Majkla Devenporta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.