Predsjednik Kancelarije Vlade Republike Turske za dijasporu posjetio Vijeće

Predsjednik Kancelarije Vlade Republike Turske za dijasporu Kemal Jurtnač  posjetio je juče sa svojom delegacijom Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća, gdje se sastao sa predsjednikom Vijeća, Esadom Džudževićem.

Na sastanku je bilo riječi o povezivanju naroda iz Sandžaka koji žive u Republici Turskoj sa domovinom. Predsjednik Vijeća Esad Džudžević je upoznao Jurtnača sa početkom nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sanžaku i tom prilikom zatražio podršku od Kancelarije Vlade Republike Turske za finansiranje udžbeničkih kompleta za učenike prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole, koji od ove školske godine nastavu pohađaju na bosanskom jeziku.

Predsjednik Vijeća je zatražio podršku od Juntrača za realizaciju projekta da se za učenike osnovnih i srednjih škola na listi obaveznih stranih jezika uvrsti i turski jezik.

Džudžević je zatražio od Kancelarije Vlade Republike Turske za dijasporu da finansira otvaranje bošnjačko-turskog Koledža u Novom Pazaru, kao model bilingvalne nastave.

Predsjednik Vijeća je također zatražio podršku u otvaranju Studijskog programa za Turski jezik i književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Sastanku su prisustvovali i Muhedin Fijuljanin, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Mevljuda Melajac, šef Resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku i Hasna Ziljkić, šef Resora za informisanje na bosanskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.