Predsjednik Odbora za obrazovanje Vijeća na sastanku Aktiva direktora srednjih škola u Novom Pazaru

Predsjednik Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća Elijas Rebronja učestovao je na sastanku Aktiva direktora srednjih škola u Novom Pazaru, kojem su prisustvovali i član gradskog vijeća Grada Novog Pazara zadužen za oblast obrazovanja Rifat Ličina i šef Grupe za pedagoško-stručni nadzor za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin Mensur Memić.

Predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja na sastanku je obavijestio prisutne da su predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća održali tri sastanka sa predstavnicima ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja a da je na dva sastanka prisutvovao i ministar Tomislav Jovanović. Rebronja je predložio direktorima novopazarskih srednjih škola da za sljedeću školsku godinu 2014/2015. predlože Plan upisa koji bi u odnosu na broj odjeljenja bio isti kao i predhodne školske godine u skladu sa dogovorima sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i najcjeloshodnijem rješenjem koje se u Zaključku Vlade preporučuje, a da direktori novopazarskih srednjih škola prilikom upisa učenika u srednje škole sprovedu anketriranje tj. izjašnjavanje o jeziku na kojem će učenici slušati nastavu. Na taj način bit će formirana odjeljenja za nastavu na bosanskom, nastavu na srpskom ili u skladu sa članom 9 zakona o osnovama sistema obrazovanja, dvojezično u izuzetnim slučajevima.

Sastanak je održan u prostorijama Ekonomsko-trgovinske škole, a sastanku su prisustvovali član Odbora za obrazovanje Amir Dautović i koordinator za kulturu i informisanje Semir Gicić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.