Predsjednik Savjeta za odnose prema vjerskim zajednicama uputio dopis Radivojeviću i Selakoviću

U skladu sa članom 8. Bošnjačke rezolucije o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji od 1. marta 2012.godine, Muamer Smailbegović predsjednik Savjeta za odnose prema vjerskim zajednicama u Bošnjačkom nacionalnom vijeću uputio je dopis direktoru Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, dr. Mileti Radivojeviću i Ministaru pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikoli Selakoviću.

U dopisu se se traži da nadležni državni organi preduzmu konkretne pravne radnje, u smislu regulisanja statusa Islamske zajednice u skladu sa zakonom, čime bi se otvorio prostor za dijalog, na ravnopravnim osnovama između rukovodećih struktura dviju Islamskih zajednica, i kreirao ambijent u kojem bi se prevazišli postojeći problemi i uspostavila jedinstvena Islamska zajednica, čime bi se otklonile posljedice nepoštovanja Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama od strane tadašnjeg državnog rukovodstva.

Jedinstvena Islamska zajednica je garant harmonizacije odnosa među vjernicima i jedino na taj način Islamska zajednica ima snagu i kapacitet da omogući povraćaj vakufske imovine koja je istovremeno i kulturna baština Bošnjaka. Time bi se, također, na pravičan način riješilo pitanje imenovanja vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama kao i mnoga druga pitanja koja su od značaja za odvijanje vjerskog života u skladu sa propisima i principima Islama.

Obaveza države Srbije jeste da, u interesu svojih građana pripadnika Islamske vjeroispovijesti, uloži maksimalne napore kako bi se otklonile posljedice postojanje dvije Islamske zajednice, za šta je sama odgovorna, ali i da ostane neutralna kada je u pitanju unutrašnje uređenje jedistvene Islamske zajednice, podržavajući inicijativu vjerskih poglavara Islamske zajednice Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.