Predsjednik Vijeća Džudžo čestitao početak nove školske godine

Predsjednik BNV Esad Džudžo, uputio je čestitku svim učenicima, nastavnicima i direktorima obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku, u predškolskom pripremnom programu, prvom i petom razredu osnovih škola i prvom razredu gimnazija i srednjih stručnih škola, povodom početka nove, školske 2014/2015.godine, a posebno učenicima druge generacije u nastavi na bosanskome jeziku drugog i šestog razreda osnove škole i drugog razreda gimnazija i srednjih stručnih škola.

Ove godine će nastava na bosanskome jeziku početi i u osnovnoj školi “Svetozar Marković” u Brodarevu, općina Prijepolje.

BNV će se i u budućnosti boriti za ustavom i zakonom garantovano pravo svakog bošnjačkog učenika na obrazovanje na maternjem jeziku, na svim nivoima obrazovanja, naročito u Priboju i Novoj Varoši.

Ovim povodom predsjednik BNV, Esad Džudžo, izrazio je zahvalnost Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i službi Zaštitnika građana i Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti, na podršci u procesu implementacije školstva na bosanskome jeziku u Sandžaku.

Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo su obezbjedili besplatne udžbenike za prvi i drugi razred osnovnih škola, dok je BNV obezbjedilo besplatne čitanke za predmet bosanski jezik i književnost učenicima prvog i petog razreda. Učenicima osnovne škole “Svetozar Marković” u Brodarevu su obezbjeđeni besplatni udžbenički kompleti za prvi i peti razred.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.