Predsjednik Vijeća na tribini Udruženja novinara Srbije u Novom Pazaru

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević učestovao je na tribini Udruženja novinara Srbije pod nazivom “Otvorenost i zainteresovanost medija za teme o nacionalnim manjinama: Multikulturalnost i suživot” u Novom Pazaru.

Predsjednik Vijeća je upozorio na nejednak položaj manjina u Sandžaku, Preševskoj dolini i centralnoj Srbiji u odnosu na položaj manjina u Vojvodini kada je informisanje na manjinskim jezicima u pitanju.

Također, rekao je da su radiodifuzne oblasti podijelile Sandžak na dvije oblasti i da je na taj način prekršen niz zakona i ustav Republike Srbije, kao i evropski standardi. Džudžević je prisustnima na tribini rekao da je Vijeće ponovo uputilo Elaborat i zahtjev za formiranje redakcije za programe na bosanskom i drugim jezicima nacionalnih manjina pri Radio-televiziji Srbije i najavio skore sastanke sa predsjednikom Programskog odbora RTS-a na tu temu.

On je pomenuo osnivanje regionalnog javnog servisa u Sandžaku, u skladu sa Medijskom strategijom donijetom 2011. godine, što ne mora da znači transformaciju Regionalne – radio televizije u regionalni javni servis. Predsjednik Vijeća je na kraju svog izlaganja najavio inicijativu za obnavljanje nedjeljnika “Sandžačke novine”.

Tribina UNS u NP 2

Tribina je dio projekta koji Udruženje novinara Srbije realizuje u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava “Komšijske novosti: Promovisanje medija manjina, preporuke i standardi za izvještavanje o nacionalnim manjinama” i dio je programa “Borba protiv diskriminacije i unaprijeđenje položaja osjetiljivih grupa stanovništva”.

Tribini su prisustvovali predstavnici štampanih i elektronskih medija, civilnog sektora, nevladinih organizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.